Cybercrime10.04.2020

​Als consument zijn we niet veel bezig met cybersecurity


Terwijl dat eigenlijk wel een must is

Nu we allemaal meer thuiszitten en de winkels veelal gesloten zijn, speelt ons leven zich nog meer af in digitale omgevingen. Zo grijpen we vaker naar webwinkels. Maar: waar meer mensen van een bepaalde app of website gebruikmaken, komen ook meer hackers er hun geluk beproeven.

Nepwebwinkels

Zo kwam eerder al naar buiten dat er steeds meer consumenten worden opgelicht door zogenaamde helpdeskfraudeurs en het blijkt ook dat Nederlanders maar zelden bijvoorbeeld een privacybeleid lezen. SIDN heeft in 2019 ruim 4.000 nepwebwinkels offline gehaald, maar dat zal waarschijnlijk flink stijgen dit jaar. Waar instanties zich constant buigen over deze problematiek, lijkt de consument zich -ook nu- niet heel druk te maken om cybersecurity.

Gevaarlijk, want juist nu onze levens zich steeds meer verplaatsen naar de digitale wereld, komt er ook meer op het spel te staan. Niet alleen door neppe webwinkels, want fraude via WhatsApp wordt ook meer ingezet. En dan hebben we het nog niet eens over alle nieuwe virussen, malware, spam, phishing (vishing), ransomware en andere manieren die cybercriminelen inzetten voor eigen gewin. Slinkse praktijken waarvan de consument of bedrijven steeds meer weer de dupe worden. Cybercrime is een booming business en de mens is hierin een cruciale schakel. In 2019 waren er alleen in Nederland al 4,6 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit.

Gelukkig zijn er genoeg partijen die ons hier een handje bij kunnen helpen. En partijen die ook steeds meer mogelijkheden bieden die ervoor zorgen dat ook de soms onoplettende gebruiker zich veilig online kan begeven. Norton LifeLock heeft eind vorig jaar Norton 360 beschikbaar gemaakt in Nederland. Een nieuwe, en zeer uitgebreide oplossing voor cyberbeveiliging die helpt de online informatie, apparaten en familie van consumenten te beschermen. Niet alleen voor je laptop, maar ook voor de smartphone of tablet.

Alles-in-één-oplossing

Bedreigingen voor onze digitale veiligheid ontwikkelen zich steeds sneller. Gebruikers willen toch ook meer controle over de persoonlijke informatie die ze delen, en waar ze zich online ‘bewegen’. Nu je niet lekker een avondje uit eten kunt gaan, bestel je misschien voor het eerst direct via de website van het restaurant eten om thuisbezorgd te krijgen. Weer een website waar je jouw gegevens achterlaat. Gegevens die je liever op zo’n min mogelijk plaatsen laat staan, omdat het kwetsbare, persoonlijke informatie is. Je hebt dus iets nodig dat je helpt te verdedigen tegen ransomware en andere kwaadaardige toepassingen of die duidelijk maakt wat de risico’s zijn voor het gebruik van jouw persoonlijke en/of financiële informatie online. Een alles-in-één-oplossing dus.

“Norton 360 biedt meerdere beschermingslagen tegen bestaande en nieuwe cyberbedreigingen. PC’s, Mac, tablets en smartphones krijgen bescherming tegen virussen, ransomware, phishing en andere online bedreigen wanneer gebruikers online bankieren, winkelen en op het internet surfen,” aldus Robert den Drijver, Director Benelux, bij Norton LifeLock.

De belangrijkste features

Een kort overzicht van de belangrijkste features:

  • Secure VPN: Browsen zonder VPN? Als je slim bent doe je dat niet meer. Er zijn wat gratis opties beschikbaar, maar voor een beetje degelijke VPN zal je toch echt een abonnement af moeten sluiten. Bij Norton is er VPN ingesloten en die biedt versleuteling op hetzelfde niveau als banken om de informatie die naar en van jouw device wordt verzonden te helpen beschermen. Dit helpt voorkomen dat bedrijven jouw online activiteiten of locaties kunnen volgen.
  • PC SafeCam: Hiermee krijg je een waarschuwing als een onbevoegd persoon probeert toegang te krijgen tot jouw webcam, die je vervolgens direct ook kunt blokkeren.
  • Parental Control: Onmisbaar in een gezin met kinderen. Met deze hulpmiddelen krijgen jullie als ouders de tools in handen om ervoor te zorgen dat de kids zich veilig online kunnen begeven. De optie om schermtijdslimieten in te stellen, ongeschikte sites te blokkeren of zoektermen en activiteitengeschiedenis controleren.
  • Device Security: De bescherming geldt uiteraard voor meerdere apparaten, waaronder PC’s, Macs, smartphones of tablets, en tegen alle soorten ransomware, virussen, spyware, malware en andere online bedreigingen.
  • Online Threat Protection: Deze geavanceerde beveiliging is onmisbaar om persoonlijke en financiële informatie online te beschermen. Het laatste dat je wil is dat cybercriminelen er met deze informatie vandoor gaan.
  • Firewall: Helpt het apparaat en alle gegevens die erop staan te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen en ongewenste indringers door verdacht netwerkverkeer te bewaken en te blokkeren.
  • Password Manager: Dit lijkt meer een handigheid. Maar een tool die helpt bij het genereren van sterke wachtwoorden is echt heel belangrijk. Dagelijks worden accounts gehackt omdat ze voor mensen te makkelijk te raden zijn, want gebruikers kiezen voor makkelijk te onthouden wachtwoorden. Dus maak het jezelf makkelijk en gebruik een password manager. Deze slaat gebruikersnamen en wachtwoorden op, helpt met het aanmaken van sterke wachtwoorden en synchroniseert deze via meerdere browsers, computers en apparaten.

Zoals je ziet een compleet aanbod van tools en hulpmiddelen die ervoor gaan helpen dat jij en je gezin zich veilig online kunnen begeven. Cyberbedreigingen blijven evolueren, maar security bedrijven als Norton LifeLock ook. Te vaak nog hoor je in het nieuws dingen over een nieuwe hack, gelekte foto’s, bedrijfsgegevens of netwerken die zijn geïnfecteerd.

Dus wees slim en zorg ervoor dat jij in ieder geval beschermt bent. Het is een cliché, maar klik niet zomaar op een link in een e-mail of op een website. Check eerst of de kust veilig is en schakel bijvoorbeeld tech in om je te helpen. Zo zijn er tools die je erop wijzen dat je je in een potentieel gevaarlijke zone bevindt, maar ook om je eigen communicatie te versleutelen.

...

Verder lezen over Security

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen