De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De verkoop van seksnologie heeft sinds het begin van de coronacrisis een enorme vlucht gemaakt. Uit de verkoopcijfers van EasyToys blijkt dat er vorig jaar veel meer slimme seksspeeltjes werden verkocht dan in het jaar ervoor. 2021 lijkt dat aantal zelfs te gaan overtreffen: in de eerste twee maanden is al ruim 50 procent omgezet van wat er in 2020 totaal werd verkocht aan seksnologie. EasyToys ziet als verklaring voor de populariteit van deze speeltjes dat door de lockdown steeds meer stelletjes ook op afstand van elkaar willen genieten.
Seksnologie
Deze technologie biedt veel mogelijkheden maar er zijn ook zorgen omtrent de veiligheid. Zo waren speeltjes op afstand over te nemen en lekte deze gevoelige informatie. Het doel van dit onderzoek is om aandacht te vragen voor de veiligheid en het bewustzijn hierover te vergroten. De gevonden problemen zijn inmiddels verholpen en er is nauw samengewerkt met de betrokken leveranciers om problemen in de toekomst te voorkomen. Beide leveranciers onderschrijven de gevonden problemen en hebben privacy & security nóg hoger op de agenda gezet. Het onderzoek van ESET is dan ook een belangrijke stap geweest om slimme seksspeeltjes een stuk veiliger te maken.
Sex in the Digital Era – How secure are smart sex toys?
Het rapport “Sex in the Digital Era – How secure are smart sex toys?” verkent de potentiële beveiligings- en veiligheidsgebreken van slimme seksspeeltjes en bevat een analyse van twee populaire apparaten. Onderzoekers van ESET vonden kwetsbaarheden in de apps die de onderzochte slimme seksspeeltjes aansturen. Deze kwetsbaarheden zouden het mogelijk maken om malware te installeren op de aangesloten telefoon, firmware te wijzigen in de speeltjes, of zelfs een apparaat opzettelijk aan te passen om fysieke schade toe te brengen aan de gebruiker. Nu de problemen verholpen zijn is het belangrijk om gebruikers verder te informeren over het gebruik van deze nieuwe technologie.
Om deze gevaren aan te pakken en te onderzoeken hoe veilig slimme speeltjes zijn, analyseerden ESET-onderzoekers twee van de best verkochte speeltjes voor volwassenen op de markt: de We-Vibe ‘Jive’ en de Lovense ‘Max’. De onderzoekers downloadden officiële apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store voor het besturen van de apparaten (We-Connect en Lovense Remote) en gebruikten bestaande frameworks voor kwetsbaarheden en zijn handmatig op zoek gegaan naar kwetsbaarheden. Beide ontwikkelaars kregen naar aanleiding van het onderzoek een gedetailleerd rapport toegestuurd van de kwetsbaarheden, inclusief suggesties hoe deze te verhelpen. Op het moment van publicatie zijn alle kwetsbaarheden verholpen.
We-Vibe
Als draagbaar apparaat kan de We-Vibe Jive overal gebruikt worden, ook in onveilige omgevingen. Uit ESET’s onderzoek blijkt dat het apparaat voortdurend zichtbaar is en zijn aanwezigheid kenbaar maakt om een verbinding mogelijk te maken. Dit betekent dat iedereen met een Bluetooth-scanner het apparaat in de buurt, tot op wel achter meter afstand, kon vinden. Vervolgens zou een kwaadwillende kunnen zien wie het apparaat draagt en het apparaat vervolgens overnemen en besturen, met alle serieuze gevolgen van dien.
Tevens waren er serieuze problemen met de koppelmethode waardoor elk willekeurig apparaat verbinding zou kunnen maken met de Jive zonder verificatie of authenticatie uit te voeren. Daarnaast ontdekte ESET dat elke keer dat gebruikers een foto naar een andere (mogelijk onbekende) telefoon sturen, ze mogelijk ook informatie over hun apparaten en hun exacte locatie verzenden.
Lovense
Het andere apparaat dat ESET heeft onderzocht, de Lovense Max, heeft de mogelijkheid om te synchroniseren met een wederhelft op afstand. Hierdoor zou een aanvaller de controle over beide apparaten kunnen overnemen door slechts één van de twee seksspeeltjes te compromitteren.
Het ontwerp van de app heeft naar mening van ESET twijfelachtige privacykeuzes gemaakt. Zo is het mogelijk om afbeeldingen door te sturen naar derden zonder medeweten van de eigenaar en blijven verwijderde of geblokkeerde gebruikers toegang houden tot de chatgeschiedenis, inclusief eerder gedeelde multimediabestanden. Lovense Max is ook kwetsbaar voor zogenaamde MiTM aanvallen. Dit wil zeggen dat een kwaadwillende op afstand het apparaat kan overnemen en besturen. Daarnaast zijn er privacyproblemen, doordat e-mailadressen in gebruikersprofielen in platte tekst worden gedeeld tussen alle telefoons die betrokken zijn bij elke chat.
[Fotocredits – Darya © Adobe Stock]
Verder lezen over Hackers
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime30.09.2024
De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO
heb je echt de bank aan de telefoon?Cybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieVerder lezen over Internet of Things
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Technology20.02.2024
Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayDC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Cybercrime04.11.2022
De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers
Gadgets03.11.2022
IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar
Lifestyle31.10.2022
3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is
Technology21.10.2022