Symantec heeft een lijstje met tien tips samengesteld waarmee je met een gerust hart al je kerstinkopen online kunt doen. Overigens moet je rap zijn wil je nog op tijd (voor Kerstmis) je bestelde spullen in huis hebben.
1. Winkel online vooral bij bekende bedrijven Doe alleen zaken met organisaties die je al kent. Mocht de e-winkel toch onbekend zijn, doe dan goed je huiswerk: probeer bijvoorbeeld de naam en het fysieke adres te achterhalen van de winkel, voor het geval dat er iets misgaat. Zoek ook naar een telefoonnummer van een klantenservice, veel erkende websites hebben die.
Bel hen eerst en stel vragen om vast te stellen of de onderneming betrouwbaar is. Je kunt bij een zeer grote aankoop ook eerst een ‘testaankoop’ doen voor een klein bedrag, om te zien of dit helemaal goed gaat. Lees ook de privacyvoorwaarden en voorwaarden voor retournering, terugbetaling, garantie, verzending, etcetera.
2. Wees op je hoede bij e-mails die vragen om je gegevens te updaten Wees achterdochtig wanneer iemand je onverwachts vraagt naar persoonlijke informatie en financiële gegevens. Cybercriminelen sturen vaak ‘nep’ e-mails met als doel om je persoonlijke informatie en gegevens te ontfutselen. Ze vragen je dan om informatie over je bank, je creditcard, of ze vragen je bijvoorbeeld om deze informatie onmiddellijk te updaten, omdat deze anders verloren zouden gaan. Open verder geen e-mailberichten en bijlages van onbekenden, bel nooit genoemde telefoonnummers en klik niet op links in e-mails.
3. Winkel op beveiligde en de juiste websites Controleer of het webadres van de betaalpagina verandert van http:// in https://. De ‘s’ die vermeldt wordt achter ‘http’ betekend dat de website beveiligd is. Vaak is deze ‘s’ pas zichtbaar als je daadwerkelijk op de site bent waar betaald moet worden. Open nooit links die je kunt aanklikken, maar controleer zelf of je op de juiste website aanwezig bent, door de URL (webadres) handmatig in te typen. Op deze manier weet je altijd zeker dat je op de pagina komt waarop je wilt komen.
4. Wees voorzichtig met bieden op veilingsites Bestudeer de regels, procedures en betalingsmethoden van de veilingsite voordat je een bod uitbrengt. Wees op je hoede voor aanbieders van unieke of zeldzame artikelen. Probeer erachter te komen of de artikelen authentiek zijn en ga na of de verkoper betrouwbaar is.
5. Gebruik complexe wachtwoorden Maak wachtwoorden met een combinatie van cijfers, letters en tekens en wijzig deze zeer regelmatig. Gebruik geen telefoonnummers, eigennaam of geboortedatum als gebruikersnaam of wachtwoord. Die zijn te gemakkelijk te achterhalen.
6. Print altijd je on-lineaankoopbevestiging Nadat je online iets besteld hebt, kom je automatisch op een bevestigingspagina, Hier vind je details rond de bestelling: totaalprijs, klantinformatie, aangeschafte product(en), et cetera. Print en bewaar deze pagina zorgvuldig, samen met de informatie over de bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en leveringsvoorwaarden, inclusief het retourbeleid. Meestal wordt er ook een bevestiging naar je e-mailadres verstuurd.
7. Beveilig je computer en privégegevens voordat je on line gaat winkelen Bescherm je computer tegen virussen, hackers, en zogenaamde spyware- en phishingaanvallen met beveiligingssoftware. Houd deze ook altijd up-to-date. Een aantal stappen om veilig te surfen en/of online te winkelen: 1) installeer antivirus- en antispywaresoftware, 2) installeer een firewall, 3) installeer software die je online-transacties extra beveiligen, 4) houd alle software up-to-date.
8. Controleer je creditcardafschriften Bekijk je afschriften en let op vreemde of door jou niet gedane transacties. Let ook op kleine bedragen die je niet kunt plaatsen. Bij twijfel, neem onmiddellijk contact op met je bank en/of de creditcardmaatschappij.
9. Wees voorzichtig met draadloze verbinding met mobieltjes Steeds meer mensen gebruiken de draadloze functionaliteit van hun pc of laptop om bestanden uit te wisselen met hun mobiele telefoon of mp3-speler. Deze zijn steeds vaker een bron van virussen en andersoortige bedreigingen. Overweeg bij veelvuldig draadloos gebruik om beveiligingssoftware aan te schaffen voor mobiele apparaten.
10. Gebruik je intuïtie Bekijk de betreffende website met een kritische blik. Zijn de prijzen die gevraagd worden extreem laag? Ziet de website er niet amateuristisch uit? Kom je er veel spelling- en grammaticafouten tegen? Neemt het bedrijf de telefoon op? Wordt er een fysiek adres vermeld? Kortom, gebruik vooral ook je intuïtie!