In 2004 was cybercriminaliteit voor het eerst winstgevender dan drugshandel, wereldwijd. De omzet uit internetfraude zal nog stijgen, door het feit dat informatietechnologie steeds vaker zijn weg vindt naar ontwikkelingslanden. Dat beweerde experte cybercrimezaken Valerie McNiven van de US Treasury, volgens Reuters.
Met cybercrime doelt men op bedrijfsspionage, kinderpornografie, manipulatie van aandelenkoersen, afpersing, identiteitsdiefstal, inbraak in banksystemen, piraterij, enzovoort. McNiven noemde geen specifiek bedrag voor cybercrime, maar wel voor de drugshandel: die bracht vorig jaar wereldwijd 105 miljard dollar op.
Autoriteiten lopen achter de feiten aan , omdat cybercriminelen zo snel te werk gaan, volgens McNiven. Bijvoorbeeld, valse websites voor phishing – om bankcodes en andere persoonlijke gegevens te ontfutselen – blijven maar 48 uur on line staan. Ontwikkelingslanden zijn een makkelijke prooi voor internetfraudeurs, omdat de overheden van die landen niet over de financiële middelen beschikken voor de bestrijding ervan. (Bron: Tijd.be)