Cybercrime07.07.2014

Paygel winnaar van 1e Dutch FinTech Hackathon


Team Paygel heeft op 6 juli de eerste Dutch Fintech Hackathon gewonnen. Het Paygelteam ontwikkelde binnen 48 uur een dienst om makkelijker, sneller en veiliger een online betaling te doen. De winnaars gingen met 5.000 euro naar huis en maken kans op deelname aan een accelerator programma van UtrechtInc. De publieksprijs, die uit iPads bestond, ging naar team ‘Fritz’. Dit team bouwde een app waarmee ouders betalingen kunnen goedkeuren.

paygel-winnaar-van-1e-dutch-fintech-hack.jpg
paygel-winnaar-van-1e-dutch-fintech-hack.jpg

Winnaars

Een grote diversiteit aan pitches werd gisteren aan de jury gepresenteerd: rekening delen, fraude detectie, WMO advise module, realtime risico analyse, iBeacon shopping app (addon op MyOrder), crowdfunding en banken platform, verzekering van zeecontainers. De uiteindelijke winnaar, Paygel, ontwikkelde een dienst om makkelijk, snel en veilig een online betaling kan doen. Het online winkelen kan gewoon op laptop of tablet. Het betalen gebeurt met Paygel op het mobiele device. De klant kan een stuk makkelijker en sneller een betaling doen, omdat zijn gegevens al bekend zijn in de app.

De publieksprijs ging naar Fritz. Zij ontwikkelden een app, die ouders de online aanschaf of betalingen van hun kinderen (of grootouders) kunnen. Een speciale onderscheiding ging naar DonationBundle.org. Dit platform biedt een donatiebundel aan. Je kiest elke maand in je bundel welke doelen je wilt steunen. En je krijgt de vrijheid om de bundel, dus de doelen, te veranderen wanneer je wilt. Dit platform werd gebouwd door de ontwikkelaars van MoneyMonk.

Eerste editie

Rabobank organiseerde afgelopen weekend samen met UtrechtInc, Ordina, Economic Board of Utrecht, TNO de eerste Dutch Fintech Hackathon in het kantoor van UtrechtInc in Utrecht. In 48 uur werden 63 deelnemers, verspreid over 15 teams uitgedaagd om een technische oplossing voor “Next Generation Financing” te ontwikkelen. Alle teams konden gebruik maken van API’s van Openbank project, PostNL, OAuth.io, LiquiDYodlee, MyOrder en Paypal.

Voor ons is deze Hackathon geen ‘one day fly’. Als Rabobank willen we onderdeel zijn en blijven in het ecosysteem van FinTech startups en ontwikkelaars,” aldus Maarten Korz, innovatiemanager bij Rabobank.

Meer dan programmeren

Er werd tijdens de Hackathon vooral geprogrammeerd, maar er gebeurde meer: Deelnemers konden workshops volgen van onder andere pitch trainers, om hun pitches aan te scherpen en er waren experts van API leveranciers aanwezig om de teams op weg te helpen. De deelnemers ontspanden zich met een potje schaken, tafelvoetbal en tafeltennis. En als alles toch vast kwam te zitten, konden ze hun schouders en rug laten masseren. De uitsmijter van het weekend was de kwartfinale van het WK, Nederland-Costa Rica. Deze werd door velen met de laptop op schoot gevolgd.

Hoog niveau

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de pitches. Nektarios Liolios, managing director van Startupbootcamp FinTech: “Ik zie veel hackathons en pitches, maar jullie hebben geweldige zaken gebouwd dit weekend.” En ook Annemarie van de Berg, directievoorzitter Rabobank Utrecht, was onder de indruk: “Wat een energie en snelheid. Mooi om de passie van deze teams te zien met het onderwerp FinTech.” Verder bestond de jury uit Richard Straver, serial entrepreneur in FinTech, Tony Bosman, Trendwatcher en Allard Luchsinger, director of Velocity Capital.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Rabobank

​Je kunt je iPhone nu als ‘pinterminal’ gebruiken

Ondernemers hoeven niet meer te investeren in kleine betalingskastjes: het is nu mogelijk om je iPhone te gebruiken als betaalterminal. Het kan niet bij elke bank, maar Rabobank kan het wel. Het maakt hiervoor gebruik va...

Mobile21.02.2024

​Je kunt je iPhone nu als ‘pinterminal’ gebruiken

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Wero. Het klinkt een beetje als weirdo. Maar het is straks een woord dat je waarschijnlijk heel vaak gaat zien. Of nou ja, een naam, die misschien net als paypallen en ‘tikken’ (verwijzend naar Tikkie) een werkwoord...

Online01.11.2023

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Het metaverse wordt door banken gebruikt voor duurzaamheidsdoelen

Het is de laatste tijd wat stil rond de metaverse, maar er lijken wel degelijk ontwikkelingen te zijn. Zo zijn onder andere banken enorm geïnteresseerd in het metaverse. Niet eens vanwege de cryptovaluta, maar om contac...

Metaverse28.09.2022

Het metaverse wordt door banken gebruikt voor duurzaamheidsdoelen

Waarom je moet oppassen bij geld pinnen in het buitenland

Je wil niet met te veel geld op zak in het vliegtuig of in de auto stappen, maar als je naar een ander land reist heb je vaak wel baat bij een stapeltje cash in je zak. Toch handig als je naar een marktje gaat, als je pi...

Online17.05.2022

Waarom je moet oppassen bij geld pinnen in het buitenland

​Tweestapsverificatie van banken gemakkelijk verschalkt door phishing-scams

Bijna iedereen kent het wel, tweestapsverificatie of two factor authentication (2FA), bedoeld om onbevoegd inloggen op digitale accounts tegen te gaan. Tweestapsverificatie maakt gebruik van iets wat jij weet, zoals een...

Cybercrime13.04.2022

​Tweestapsverificatie van banken gemakkelijk verschalkt door phishing-scams

Banken zijn verwijtbaar als het op de gevolgen van phishing-scams aankomt
​Banken kunnen phishing via valse bankwebsites grotendeels verhinderen

1. Phishing als uiterst succesvolle misleidingstechniek 'Phishing' is de brede noemer van criminele technieken om gebruikers van digitale diensten hun inloggegevens afhandig te maken. Phishing kan in principe betrekking...

Cybercrime24.02.2022

​Banken kunnen phishing via valse bankwebsites grotendeels verhinderen

Hoe een adequate bancaire systeemoplossing tegen phishing in beginsel mogelijk is
​Ongevraagde betalingstransacties aan de voordeur of met onbekenden? Beter van niet!

Recentelijk heb ik aan alle Nederlandse en Belgische banken gemeld dat de doorgeschoten bedieningseenvoud van hun QR-code scanners binnen mobiele bankapps gemakkelijk tot misbruik kan leiden. Met het scannen van een QR-...

Mobile20.01.2022

​Ongevraagde betalingstransacties aan de voordeur of met onbekenden? Beter van niet!

​Mobiele bankapps kunnen beter worden beveiligd tegen slimme babbeltrucs

Banken zijn te ver doorgeschoten in de bedieningseenvoud van hun QR-code scanners binnen mobiele bankapps. Hiermee neemt de gebruikersveiligheid van de betroffen bankapps af en de kans op misbruik juist toe. Door overmat...

Mobile17.01.2022

​Mobiele bankapps kunnen beter worden beveiligd tegen slimme babbeltrucs

Actieve gebruikerskeuzes zijn veiliger dan passieve gebruikerskeuzes