De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het OM heeft vandaag bekend gemaakt dat er vorige week in 16 landen doorzoekingen zijn gedaan bij hackers en grote hoeveelheden computers, harde schijven en andere gegevensdragers in beslag zijn genomen. Het ging hierbij om honderden afnemers van een tool gebruikt door hackers genaamd Blackshades. In Nederland viel de politie binnen op 34 adressen, er is daarbij niemand aangehouden, maar wel is er beslag gelegd op 96 computers en laptops, 18 mobiele telefoons, 87 USB sticks en harde schijven en 55 andere gegevensdragers.
Wat is Blackshades?
Blackshades biedt online hulpmiddelen aan om cybercriminaliteit te plegen, waaronder zogenoemde remote access tools (RAT’s) waarmee op afstand volledige controle kan worden gekregen over de computer van een slachtoffer. De hacker kan vervolgens kwaadaardige software installeren, de webcam bedienen, bestanden versleutelen en alle toetsaanslagen van het slachtoffer vastleggen. Ook maakt Blackshades het mogelijk om grootschalige DDoS aanvallen uit te voeren, zodat systemen van derden worden platgelegd.
De producten van Blackshades zijn ogenschijnlijk alleen maar ontworpen om computercriminaliteit mee te plegen. Zo blijkt niet alleen uit de functies van de software, maar ook uit de gebruiksaanwijzing.
Onderzoek
Een internationaal onderzoek is gestart met informatie van de FBI, dat bureau heeft een grote hoeveelheid gegevens veiliggesteld van gebruikers van Blackshades uit de hele wereld.
De actie is uiteindelijk gecoördineerd door Eurojust in Den Haag. Tijdens de wereldwijde actie waren vertegenwoordigers van de deelnemende landen en van Europol aanwezig in het coördinatie centrum. Aan de actie is deelgenomen door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Denemarken, Oostenrijk, Estland, de Verenigde Staten, Canada en Chili, Zwitserland, Kroatië, Moldavië en Italië.
359 doorzoekingen
Bij de actie zijn er 359 doorzoekingen gedaan en 81 mensen aangehouden. Er is beslag gelegd op meer dan 1.100 computers, mobiele telefoons, routers, externe harde schijven en USB geheugensticks.
Verder lezen over Malware
Cybercrime11.10.2024
Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!
Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevensCybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Online20.05.2024
5 tips om online veilig te zijn
Cybercrime15.05.2024
App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties
En dat in slechts 4 jaar tijdCybercrime08.05.2024
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden
Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van FortinetCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online29.01.2024