Cybercrime03.04.2014

Waar ben je nog veilig voor hackers?


Cyberaanvallen worden over het algemeen vooral geassocieerd met landen uit Oost-Europa en Azië. Vorig jaar werd echter de website www.sicherheitstacho.eu gelanceerd. Hierop kan men realtime volgen waar de meeste aanvallen op Duitse doelen vandaan komen. Wat bleek? Amerika voert veruit de boventoon met op dit moment 3,3 miljoen aanvallen. Maar ook Nederland is met ruim zestigduizend aanvallen een van de grootste digitale vijanden van Duitsland.

Nederland schijnt dan ook in de top drie van populairste landen voor cybercriminelen te staan. Door de goede internet-infrastructuur zouden hackers graag hun malware in Nederland aan de man brengen. Daarnaast is de kans om gepakt te worden in Nederland relatief laag wegens privacywetten. Opsporingsdiensten kunnen niet zomaar bij alle burgers rondneuzen. Alleen de VS en de Britse Maagdeneilanden zijn nog aantrekkelijker voor cybercriminelen dan Nederland.

Olympische Spelen in Sotsji
Opvallend genoeg waarschuwde het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten onlangs voor het security- en privacy-gevaar in Sotsji. Bezoekers van de Olympische Spelen moesten volgens het ministerie extra veiligheidsmaatregelen nemen, aangezien Rusland de grootste hackerspopulatie ter wereld kent.

Het ministerie adviseerde bezoekers aan het sportevenement Wi-Fi en Bluetooth uit te schakelen en een andere web-identiteit aan te nemen. Zo’n identiteit bestaat in ieder geval uit een nieuw e-mailadres, dat je het beste alleen daar kunt gebruiken en geen link heeft met je eigen identiteit. Daarnaast gaven ze het advies om internet met name te gebruiken in cyber-cafés en geen persoonlijke informatie, zoals je eigen e-mailaccount of bankgegevens, te bekijken. Paul Proctor, Chief of Research for Risk and Security bij onderzoeksbureau Gartner, gaf aan dat de waarschuwingen vanuit Amerika overdreven en misleidend waren. Volgens hem kun je ook bij de Starbucks om de hoek gehackt worden.

Vervolgens verscheen er een nieuwsbericht van de journalist Richard Engel, NBC-correspondent, dat zijn twee nieuwe computers en mobiele telefoon waren gehackt in Sotsji. Er bleek echter niets van dit verhaal te kloppen. Engel bleek zich namelijk in Moskou te begeven. Daarnaast bleek hij gehackt te worden vanwege een website die hij bezocht en niet vanwege zijn locatie. De kans dat hij in Amerika was gehackt, was dus net zo groot.

Nederlandse hackers
Het verhaal dat we qua security en privacy niet veilig zouden zijn in Rusland, gaat dus net zo goed op voor andere landen en zelfs voor ons eigen land. Nederland kent procentueel gezien niet minder hackers dan Rusland. Ook hier lopen we dus het gevaar om in handen te komen van cybercriminelen. Het Ministerie van Defensie in Nederland vindt nu dan ook dat het mogelijk moet zijn om zelf aanvallen uit te kunnen voeren. Daarom gaat het Nederlandse leger vijftien hackers trainen. Uiteraard voeren veel landen zelf hackaanvallen uit, maar Nederland komt hier in ieder geval open voor uit. 

Security wordt dus toch nog te vaak onderschat. Zeker in dit mobiele tijdperk waarin we volop gebruik maken van onze mobiele telefoons. Maar ook de autonome, zelfrijdende auto’s die veel autofabrikanten nu ontwikkelen, zijn een makkelijk doelwit voor hackers. Uiteindelijk kan alles met een internetverbinding gemakkelijk worden gehackt. Doordat steeds meer apparaten met het internet verbonden zijn, moeten fabrikanten dus ook steeds meer rekening gaan houden met de beveiliging van deze apparaten.

Deze blogpost is geschreven door Etiënne van der Woude, Regional Sales Manager Benelux bij Watchguard Technologies.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie