Een op de drie mensen op aarde is online, echter zijn velen van hen zich nog onvoldoende bewust van de gevaren van het wereldwijde web. Hun argeloosheid speelt cybercriminelen volledig in de kaart. Met de slogan “Let’s create a better Internet together” proberen de organisatie en de partners van Safer Internet Day meer bewustzijn te creëren voor de dreigingen van de online wereld tijdens de 10e editie van Safer Internet Day.
Ook de Duitse security-expert G Data steunt dit initiatief en probeert gebruikers ertoe te bewegen zich voorzichtiger op te stellen wanneer zij gebruik maken van het internet. “Internetgebruikers zouden goed moeten weten welke gevaren er op internet dreigen. Kennis over de manier waarop scams en aanvallen worden uitgevoerd, kan mensen helpen om zich hiertegen te wapenen. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen,” zo zegt Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data.
Tips:
– Beschermd door een beveiligingssoftware: Een solide beveiligingssoftware zou tot de standaard uitrusting van elke internetgebruiker moeten behoren. Deze zou niet alleen moeten bestaan uit virusbescherming, maar ook uit een firewall en realtime bescherming tegen spam en online bedreigingen. Voor een optimale bescherming moet de beveiligingssoftware regelmatig worden geüpdatet.
– Dicht beveiligingslekken: Installeer updates om er zeker van te zijn dat uw besturingssysteem, software en apps altijd volledig up-to-date zijn. Dit geldt niet alleen voor pc’s, maar ook voor tablets en smartphones.
– Gooi ongevraagde mail van onbekende afzender linea recta in de prullenbak: Spam wordt idealiter weggegooid zonder dat het gelezen wordt. Het is erg onverstandig om op links in dit soort mails te klikken en om bijlagen te openen. De websiteadressen voor internetbankieren, webshops en betaalservices moet u altijd zelf intypen, zonder daarbij typefouten te maken.
– Gebruik veilige wachtwoorden: Elke gebruikersaccount op het internet moet worden beveiligd met een veilig wachtwoord. Dat bestaat uit een willekeurige reeks van cijfers en letters, zowel hoofdletters als kleine letters en speciale karakters. Dergelijke wachtwoorden zijn moeilijker voor cybercriminelen om te hacken.
– Maak back-ups: Digitale foto’s en filmpjes van je familie en vrienden verliezen is heel vervelend. Het is dan ook verstandig om een back up te maken van alles wat je niet zou willen verliezen. Op die manier kun je de gegevens weer op je pc zetten na een crash of een malware-infectie. Veel goede beveiligingssoftware biedt ook een module voor het maken van back ups.
– Bescherm kinderen online: Het internet is een populaire plek voor kinderen en tieners. Maar op datzelfde internet is veel content te vinden die niet geschikt is voor deze jonge surfers, bijvoorbeeld over geweld, wapens, drugs en seks. Om dit soort content weg te houden bij kinderen, is het verstandig om samen met je kind te surfen en samen te beslissen welke sites veilig zijn. Maak ook duidelijk aan het kind dat niet iedereen is wie hij zegt te zijn op internet en dat het onverstandig is om vreemden online in vertrouwen te nemen. Een beveiligingsoplossing met kinderbeveiliging kan helpen om kinderen veiliger gebruik te kunnen laten maken van het internet.
Smartphones en tablets
– Installeer een beveiligingssuite: Mobiele apparaten moeten, net als pc’s, met een goede beveiligingssoftware worden uitgerust, zodat cybercriminelen niet de kans hebben om malware op het apparaat te installeren. Daarbij is het van belang dat de gekozen software ook bescherming biedt tegen de gevolgen van verlies of diefstal van het apparaat. Idealiter biedt de beveiligingsoplossing de mogelijkheid om belangrijke apps en contacten met een wachtwoord te vergrendelen.
– Kies betrouwbare apps: Download alleen apps vanuit de officiële apps-market, zoals Google Play voor Android, of van de website van de maker van de app. Kijk vooraf naar het aantal downloads en naar de waardering van de app en controleer tijdens de installatie welke rechten de app allemaal wil krijgen. Als hier onlogische functionaliteiten tussen zitten, breek de installatie dan af.
– Activeer Bluetooth en GPS alleen wanneer dat nodig is: Deze technologieën maken u volgbaar en in combinatie met verschillende malware tot een wandelend doelwit voor spam, digitale zakkenrollerij, en meer.
– Controleer de beveiligingsinstellingen: Zorg ervoor dat zowel uw toestel als uw simkaart vergrendeld is met een sterke pincode of wachtwoord.
Sociale netwerken
– Niet iedereen is een vriend: Wees er zeker van dat u alleen vriendschapsverzoeken accepteert van personen die u daadwerkelijk kent.
– Pas op met verkorte URL’s: Verkorte URL’s kunnen u gemakkelijk leiden naar speciale sites die geprepareerd zijn met malware. Controleer dus eerst waar een link u naartoe leidt.
– Geef niet teveel informatie prijs: Alle persoonlijke informatie op een profielpagina geeft aan identiteitsdieven ammunitie. Door veel over u te weten, kunnen zij zich –bijvoorbeeld in een mail of aan de telefoon- bij één van uw serviceproviders voordoen als u en daarmee uw inloggegevens wijzigen en uw account overnemen.
[Afbeelding: © Viorel Sima – Fotolia.com]