Wanneer de bedrijfssoftware niet up-to-date is, wordt iedere kwetsbare plek een mogelijkheid voor criminelen om het netwerk binnen te dringen. In de maand juni werden alleen al voor de meest gebruikte software voor Windows meer dan 100 plekken gedicht via een software-update.
Inbraken via software-lekken kunnen bedrijven duizenden euro’s per jaar kosten. Cybercriminelen die infiltreren in bedrijfsnetwerken gebruiken hiervoor twee methodes: ze sturen doelgerichte e-mails met kwaadaardige software dat zo geschreven is dat het voor de slachtoffers aantrekkelijk is, of ze nemen de website in beslag die medewerkers waarschijnlijk zullen bezoeken. Hierna maken de criminelen gebruik van de zwakke plekken in de software die op de computer van de gebruiker is geïnstalleerd en krijgen zo toegang tot de machine en infecteren ze deze met malware die de gebruiker bespioneert en data ontvreemd.
Om zwakke plekken te dichten die al bekend zijn bij en gerepareerd door software-ontwikkelaars, moeten bedrijven hun software up-to-date houden. En voor bescherming tegen nieuwe malware die zwakke plekken uitbuit die nog niet bij de ontwikkelaars bekend zijn, hebben bedrijven bescherming nodig.
“Er gaat amper een week voorbij waarin we niet horen over een nieuwe inbreuk op gegevensbeveiliging,” vertelt Mikko Parkkola, Product Manager bij F-Secure. Zo kwam eerder deze week naar buiten dat Ubisoft gehacked is.
“Cybercriminelen richten zich op bedrijven, en de kosten van één luttele infectie kunnen aanzienlijk zijn. Dit door verlies van informatie, diefstal van middelen, werkonderbrekingen, opschoonkosten en, niet te vergeten, reputatieschade wanneer klantgegevens gestolen worden,” aldus Pekka Usva, VP Corporate Security bij F-Secure. “Daarom is het logisch de beste bescherming te nemen die er is.“