Het aandeel van Android in de mobiele sector blijft toenemen. Volgens Gartner draait 75% van de smartphones die wereldwijd in Q1 van 2013 verkocht werden op Android. In dat licht is het niet vreemd dat cybercriminelen hun aandacht op dit platform richten. In mei verscheen er elke 22 seconde een nieuw stuk malware voor Android, zo blijkt uit onderzoek van het G Data SecurityLab. In totaal werden er in die maand 124.000 nieuwe kwaadaardige apps voor Google’s besturingssysteem gevonden. De meeste apps proberen persoonlijke gegevens te stelen of geld te verdienen door het bellen of sms-en naar dure servicenummers. Security-experts van G Data vonden veel opdringerige reclames die gebruikers probeerden te verleiden om de kwaadaardige apps te downloaden. Voor de komende maanden is de verwachting dat de hoeveelheid Android-malware verder zal stijgen.
“Mobiele malware is uitgegroeid tot een winstgevende illegale business. Meestal gaat het om trojaanse paarden, die door de cybcercriminelen op verschillende manieren kunnen worden ingezet. De malware maakt het niet alleen mogelijk om persoonlijke gegevens te stelen, maar ook om geld te verdienen aan fraude met dure servicenummers,” legt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data uit. “Vanwege de lucratieve mogelijkheden voor criminelen om geld mee te verdienen, verwachten wij een verdere stijging van mobiele malware in de toekomst.“
De Android-risico’s voor de komende maanden:
– Mobiele malware neemt toe: Het aantal nieuwe stuks malware voor Android zal de komende maanden continu blijven toenemen. Dankzij de wereldwijde populariteit van Google’s mobiele platform, wordt mobiele malware razendsnel en massaal fenomeen in de cybercriminaliteit.
– Mobiele botnets worden opgezet: In de komende maanden zullen cybercriminelen steeds meer gaan kijken naar mogelijkheden om geïnfecteerde smartphones en tablet in te zetten in botnets, om er spam mee te kunnen versturen, of om er massaal dure servicenummers mee te kunnen bellen. Het verdienpotentieel hiervan is immens.
– Adware nog altijd een trend: Experts van het G Data SecurityLab verwachten dat adware nog steeds toenemend zal worden ingezet, bijvoorbeeld om de installatie van kwaadaardige apps te stimuleren.