Cybercrime30.03.2013

Grootste DDoS-cyberaanval ooit tegen Nederlands bedrijf


grootste-ddos-cyberaanval-ooit-tegen-ned.jpg
grootste-ddos-cyberaanval-ooit-tegen-ned.jpg

Eén van de grootste Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen in de geschiedenis heeft plaatsgevonden tegen het Nederlandse bedrijf Spamhaus. Deze aanval zorgt voor verstoringen in het internet, waardoor miljoenen internetgebruikers wereldwijd vertragingen oplopen. Als de strijd door blijft gaan, kan een groter deel van het internet onbereikbaar worden.

DDoS-aanvallen komen voor wanneer cybercriminelen duizenden netwerkcomputers gebruiken (botnets) om een internetsite te overspoelen met meer internetverkeer dan de site daadwerkelijk aan kan, waardoor deze crasht. Je kunt het met het volgende vergelijken: je stapt op vrijdagmiddag in je auto om een weekendje weg te gaan, net zoals veel andere Nederlanders, waardoor er files en verkeersopstoppingen ontstaan.

Een botnet is een geraffineerd soort malware die niet alleen je computersysteem infecteert maar cybercriminelen ook controle geeft over de geïnfecteerde computers. Een botnet geeft de cybercrimineel algehele controle over meerdere systemen tegelijkertijd en verandert de computer in een “zombie-computer” die virussen verspreidt, spam genereert en op grote schaal aanvallen uitvoert. Dit soort aanvallen zijn niet nieuw, maar dit is wel de eerste keer dat een dergelijke aanval op zo’n grote schaal is uitgevoerd.

Norton by Symantec geeft de volgende tips om de impact van toekomstige aanvallen te verkleinen:

Voor consumenten:
– Vernieuw niet iedere keer de website, dit kan alleen maar bijdragen aan het probleem.

– Zorg dat er een beveiligingsoplossing op uw computer is geïnstalleerd.

Voor organisaties:
– Bespreek met uw IT-afdeling welke traffic ze in geval van nood kunnen laten vallen om te voorkomen dat de server overbelast raakt.

– Maak gebruik van technologieën om besmet online verkeer weg te leiden, zoals Sinkhole-technologieën.

– Neem de juiste maatregelen tegen een aanval. Als er informatie bekend is over de aanvaller, kan Norton de aanval onderzoeken en advies geven om de effecten van de aanval tegen te gaan.

Norton-experts zijn beschikbaar en kunnen bijvoorbeeld onderstaande bespreken:
· Wat is een DDoS-aanval en waarom worden deze gecreëerd?

· Wat is een botnet?

· Waarom is dit zo’n grote cyberaanval?

· Hoe zorgt een DDoS-aanval ervoor dat het internetverkeer vertraging oploopt en wat is de impact op gebruikers?

· Stappen die organisaties en consumenten kunnen nemen om het risico en effect van dit soort aanvallen te verkleinen

...