Cybercrime30.01.2013

Waar zou de Afghaanse Opta zijn?


Wie de afgelopen dagen te laat was zijn om zijn mobieltje op te nemen omdat het maar één of twee keer over ging doet er waarschijnlijk goed aan om het nummer dat in beeld komt niet terug te bellen. Het is een oude scam, die kennelijk onuitroeibaar is, en die met golven komt en gaat.

Goed, zaak is om niet terug te bellen, zeker niet als het een buitenlands nummer betreft. De kan is groot dat het om een poging tot oplichting gaat die al tigtig  jaren toegepast wordt. Wie desbetreffende nummer terug belt krijgt een langdradig antwoordappaaraat aan de lijn.

Of de telefoon blijft maar overgaan, omdat er een bandje afgedraaid wordt dat het geluid van een overgaande telefoon afspeelt. Intussen loopt de teller en blijkt pas aan het eind van de maand dat het om een peperduur betaalnummer gaat, met torenhoge rekeningen tot gevolg.

Verschillende providers hebben hun klanten de afgelopen jaren gewaarschuwd voor dit soort strapatsen, net als de OPTA, de politie en de consumentenprogramma’s op de televisie.

Veel gehanteerde landcodes zijn die van de Verenigde Staten, Italië, Griekenland en Afghanistan.

De Opta kan er niet tegen optreden, omdat de telecomwaakhond dat alleen mag bij misbruik van Nederlandse telefoonnummers.

Wat de Opta wel altijd doet: hun collega’s van de plaatselijke telecomwaakhond op de hoogte stellen en vragen om maatregelen te treffen.

“In sommige landen werkt dat prima,” aldus de woordvoerder van Opta die ik erover aan de lijn had, “al is het natuurlijk wel vaak zo dat diegenen die van dat soort trucs gebruik maken, veel en vaak van adres en nummers wisselen.”

Extra probleem: de Opta is er nog niet in geslaagd om een soort Opta in Afghanistan te vinden, laat staan te contacten.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

...