Cybercrime20.11.2012

Deur wagenwijd open voor hackers: 1 op de 10 Nederlanders is wel eens gehackt


deur-wagenwijd-open-voor-hackers-1-op-de.jpg
deur-wagenwijd-open-voor-hackers-1-op-de.jpg

De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair.

Er zijn zelfs nog mensen die zich veilig voelen met simpele wachtwoorden als wachtwoord, welkom of 123. In geval van een hackaanval is de grootste angst dat hackers toegang krijgen tot bankgegevens en saldo. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Bankgegevens en stelen online identiteit

Nog steeds gebruiken veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites (66%) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Met virusscanners of beveiligingssoftware voelt twee derde van de Nederlanders zich voldoende beveiligd tegen hacks. Grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo. Ook is men bang dat hackers via het gekraakte wachtwoord online goederen bestellen of hun identiteit stelen. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks.

 Je wachtwoord: maak het niet te makkelijk

Zoals vorige week al bekend werd gemaakt bij de start van de campagne Alert Online, voldoen wachtwoorden nauwelijks aan de aanbevolen veiligheidsaspecten. Zo bleek dat 63% van de wachtwoorden uit 10 of minder karakters bestaat en slechts 48% een speciaal teken (zoals @*+!#) bevat. Om mensen duidelijk te maken sterke wachtwoorden te gebruiken is deze week de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’ gestart’. Deze campagne bestaat uit abri’s in het straatbeeld, radiospots en online banners. Op www.digibewust.nl krijgen bezoekers daarnaast concrete tips voor een veilig wachtwoord en is een online tool te vinden waarmee je in twee stappen eenvoudig kunt kijken sterk je wachtwoord is en of deze makkelijk te kraken is.

Belangrijkste tips voor een veilig wachtwoord

Een sterk wachtwoord is niet zomaar te raden en is moeilijk te kraken door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken: Concrete tips van Digibewust:

•          Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit met minimaal 8 tekens;
•          Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens;
•          Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin;
•          Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen (bv. 123);
•          Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden;
•          Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt;
•          Sla wachtwoorden niet op. 

Wachtwoordenbeleid op het werk

Bij meer dan de helft van werkend Nederland is er een wachtwoordbeleid op het werk (53%), terwijl 63% van de mensen vindt dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn verantwoordelijk is. “Veel bedrijven zijn al op de goede weg en verplichten bijvoorbeeld hun werknemers om periodiek hun wachtwoord aan te passen (38%), maar dit is dus bij lang niet alle bedrijven het geval”, aldus Marjolijn Bonthuis van Digibewusr. “Wij pleiten er voor dat  werknemers en  werkgevers zich bewust worden van de sterkte van hun wachtwoorden. Met de tool op de website van  kan iedereen de kracht van zijn  wachtwoorden gemakkelijk testen. Ook wordt bedrijven aangeraden om op sites waar een wachtwoord moet worden aangemaakt, een krachttestmeter te laten meelopen.”.

Stan Hegt internet veiligheidsspecialist bij KPMG en oud-hacker: “Bij hacking testen bij bedrijven kom ik nog steeds gele memovelletjes tegen die op de computer zijn geplakt met het wachtwoord erop. Dan maak je het kwaadwillende wel heel gemakkelijk. Gebruik thuis en op het werk nooit overal dezelfde wachtwoorden, maar kies zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden. Bij een hack kan iemand die kwaad wil niet direct overal bij. Bescherm vooral je e-mail accounts goed, vaak is dit de sleutel tot je volledige online identiteit. Gebruik dus verschillende wachtwoorden en bescherm deze degelijk voor je eigen online veiligheid. Je gebruikt voor je auto, fiets, huis en kantoor ook niet één sleutel!” 

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie