Cybercrime14.11.2012

Cyberaanvallen op Israëlische en Palestijnse gebieden komen al meer dan een jaar vanaf dezelfde bron


cyberaanvallen-op-israelische-en-palesti.jpg
cyberaanvallen-op-israelische-en-palesti.jpg

Uit een grote analyse van miljoenen malware samples die teruggaat tot oktober 2011, is gebleken dat veel van de recente pogingen van de Israëlische regering om Trojan injecties te voorkomen in computers bij de politie, ministeries en ambassades, misschien te laat kwamen.

Volgens Norman AS, met malware analyse onderneming met kantoren in Oslo, Noorwegen en San Diego, zijn meerdere malware-aanvallen tegen Palestijnse en Israëlische doelen al ten minste een jaar aan de gang – allereerst gericht op Palestijnse, daarna Israëlische doelen.

Een paar weken geleden, ontdekte de Israëlische politie berichten die ten onrechte geïdentificeerd werden alsof ze afkomstig waren van de Israëlische Defense Force stafchef Benny Gantz. Dit was de eerste aankondiging van een mogelijke aanval. Vergelijkbare berichten waren ook uitgestuurd naar Israëlische ambassades over de hele wereld. Als nietsvermoedende ontvangers de e-mail openden, vonden zij als bijlage een archief met daarin een surveillance tool gecamoufleerd als een document. Wanneer men deze opende, kunnen hackers gegevens stelen en op afstand de controle over de computer overnemen.

In een poging om te ontdekken of dit een geïsoleerd incident is of iets meer betekenis heeft, hebben Norman onderzoekers samples laten lopen door de grote Norman database van bekende malware. Het lijkt erop dat de aanvallen werden uitgevoerd door dezelfde aanvaller, doordat de malware in kwestie met dezelfde command-and-control-structuren communiceert en in veel gevallen wordt ondertekend met hetzelfde digitale certificaat. De veronderstelling is dat spionage en inspectie het doel zijn.

De hackers richtte allereerst het malware netwerkverkeer op de command-and-control servers in de Gazastrook, en vervolgens naar hosting bedrijven in de VS en het Verenigd Koninkrijk op basis van het onderzoek.

De aanvaller is nog onbekend voor ons“, aldus Vice President van Norman, Einar Oftedal. “Er zijn verschillende mogelijke alternatieven op basis van de verschillende machtsblokken in de regio. Een ding is zeker, met de beschikbaarheid van off-the-shelf malware voor iedereen zijn de ontwikkelkosten van een dergelijke operatie zo laag dat iedereen erachter kan zitten.” Er werd aangetoond dat de gebruikte malware in de meeste gevallen XtremeRat was, een commercieel verkrijgbare inspectie en op afstand gecontroleerd beheerprogramma.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie