De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Zeven Nederlandse Internet Service Providers slaan samen met SIDN de handen ineen om het aantal besmette computers van hun klanten te verminderen. Onder de naam Abuse IX, wat staat voor Abuse Information Exchange, gaan de partijen informatie over botnetbesmettingen centraal verzamelen en verwerken. Door informatie centraal te ontvangen worden besmette computers sneller gedetecteerd en kunnen klanten beter en sneller geholpen worden. Daarmee kunnen botnets effectiever bestreden worden en wordt de internetveiligheid in Nederland verder verhoogd. Abuse IX zal naar verwachting tijdens het eerste kwartaal van 2013 operationeel worden.
Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software. Ze kunnen daardoor door derden worden misbruikt. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen; vaak wordt de besmetting helemaal niet opgemerkt. Maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken aan anderen. Volgens onderzoek van de TU Delft heeft 5 tot 10 % van consumenten jaarlijks te maken met een botnetinfectie, Abuse IX vindt dat dat percentage omlaag moet.
Abuse IX is een initiatief van internetproviders KPN, SOLCON, Tele2, UPC, XS4ALL, Zeelandnet en Ziggo, van SIDN -het bedrijf achter de .nl-domeinnamen- en van ECP, Platform voor de Informatiesamenleving. Abuse IX gaat meldingen over botnetbesmettingen via een loket verzamelen en sorteren en stuurt de informatie vervolgens door naar de aangesloten providers. De providers krijgen zo een actueel overzicht van meldingen over besmettingen in hun netwerk. Door deze centrale aanpak kunnen serviceproviders sneller schakelen en kosten besparen. Momenteel moet iedere ISP afzonderlijk de informatie over botnetbesmettingen verzamelen, analyseren en verder verwerken.
Het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie en SIDN staan achter het initiatief en ondersteunt het door de opstartkosten van het informatiesysteem te financieren. SIDN zal ook het technisch beheer van Abuse IX uitvoeren.
De ambitie van Abuse IX is het internet in Nederland zowel qua internettoegang als qua webdiensten veiliger te maken. De vereniging wil daarom uitbreiden en nodigt andere partijen zoals internetbedrijven, mobiele operators en hostingproviders uit zich bij het initiatief aan te sluiten.
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Verder lezen over SIDN
Online24.05.2023
Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij
Cybercrime07.05.2019
Meeste bedrijven zien geen cybercrime niet als een dreiging
meer bewustwording nodigOnline01.10.2018
Nederland loopt achter met implementatie IPv6
Cybercrime28.05.2018
CrimeBusterBot wint vierde editie Dutch Open Hackathon
DC Business01.11.2017
Aantal phishingsites rond Nederlandse topmerken neemt flink toe
SIDN: 40% toenameCybercrime31.10.2017
Steeds meer Nederlandse merken worden geconfronteerd met phishing
Nieuws02.05.2017
Alle basisschoolkinderen in Rotterdam krijgen programmeerles
Online17.01.2017