Afgelopen maand stuurde Ben Gracewood, een software-ontwikkelaar uit Nieuw-Zeeland, een reply naar internettycoon Kim Dotcom, oprichter van de door de FBI gesloten uitwisselingsdienst Megaupload. Hij gaf aan dat hij ook zo’n leven zou willen hebben als die van Dotcom door ‘rond te rijden in omgebouwde auto’s en nutteloos poseren op foto’s’. Verrassend genoeg kreeg Gracewood twintig minuten later een reply met: ‘Come over now!’
Samen met een vriend vertrok hij naar één van de duurste huizen in Nieuw Zeeland om lekker te gaan zwemmen en onbeperkt cupcakes te eten. Gebruikers op Twitter in de buurt van Nieuw Zeeland keken vol verbazing naar de daaropvolgende status updates en foto’s die de twee vrienden publiceerden. Het evenement kon gevolgd worden via de hashtag #swimatkims.
Dankzij zulke bizarre ontwikkelingen ontpopte Dotcom zich steeds meer tot een cultheld op het internet. Zijn arrestatie leidde dan ook tot veel kritiek van bekende mensen, zoals Steve Wozniak (mede-oprichter Apple), Kim Kardashian, Will.I.Am (Black Eyed Peas) en Alicia Keys. Onlangs maakte de rechter in Nieuw Zeeland bekend dat Kim Dotcom niet langer in voorarrest mag worden gehouden. De oprichter van MegaUpload staat nu onder huisarrest in afwachting van zijn mogelijke veroordeling.
Bij zijn huisarrest moet gedacht worden aan een internetloze omgeving, het dragen van een elektronische zender, beperkt reizen, geen helikopters rond zijn huis en verblijf in een klein huis nabij de gigantische plek waar hij woonde. Al lijkt het erop dat de eerste eis wat afgezwakt is, gezien het feit dat Dotcom zich er flink op los tweet.
Ook mag hij gewoon bezoekjes ontvangen. Onlangs bracht de hiervoor genoemde Steve Wozniak hem een bezoekje. De manier waarop Dotcom werd gearresteerd, deed veel stof opwaaien. De arrestatie werd uitgevoerd door ruim zeventig politieagenten en kwam over als een militaire actie. Dotcom gaf veel tegenstand door zichzelf op te sluiten in een kamer en alle deuren automatisch te vergrendelen. In een e-mailinterview vertelde hij dat hij enorm slecht is behandeld door de politie. Uiteindelijk bleek dat de inval, inbeslagnames en de volledige huiszoeking onwettig en dus illegaal was.
De Verenigde Staten hebben gevraagd om de uitlevering van Dotcom, zodat hij daar verder vervolgd kan worden. De hoorzitting hierover staat gepland in augustus, gewoon in Nieuw Zeeland.