“Behandel je wachtword zoals je tandenborstel, laat hem door niemand anders gebruiken en wissel iedere zes maanden.” (Clifford Stoll).
Gisteren was het de internationale ‘verander je wachtwoord-dag’. Mocht jij hetzelfde wachtwoord voor meerdere doeleinden gebruiken, dan was dit bij uitstek de dag om je normale patroon te doorbreken en je wachtwoord te veranderen. Mochten cybercriminelen je e-mailadres en wachtwoord stelen en wellicht de antwoorden op je veiligheidsvragen weten, dan is de kans dat ze deze ook regelmatig opnieuw gebruiken.
Gelukkig zijn er een paar eenvoudige basisregels die ervoor zorgen dat je wachtwoord minder eenvoudig te raden is. Het is niet aan te raden om voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken, dus probeer voor elke website een uniek wachtwoord aan te maken. Het klinkt misschien lastig al deze verschillende wachtwoorden te onthouden, maar Rik Ferguson van Trend Micro geeft wat simpele tips:
– Gebruik geen woord uit het woordenboek;
– Gebruik geen namen, geboortedata, leeftijden, telefoonnummers, namen van je huisdier; voetbalteams of iets anders wat gerelateerd is aan jezelf;
– Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende doeleinden;
– Deel nooit je wachtwoorden met iemand anders.
Cybercriminelen maken gebruik van woordenboekaanvallen en, zogenoemde hybride woordenboekaanvallen. Bij deze aanvallen worden de woorden van het woordenboek automatisch herkend, ook al zitten er kleine aanpassingen in zoals een teken of een cijfer. Het is dus niet voldoende, wanneer je een woord uit het woordenboek neemt en slechts een paar letters wijzigt (bijvoorbeeld w4chtw00rd in plaats van wachtwoord). Het is voor cybercriminelen slechts een kwestie van paar minuten om een dergelijk wachtwoord te kraken.
Hoe ziet een sterk wachtwoord eruit? Zo maak je het zelfs de meest ervaren criminelen moeilijk:
1 – Denk aan een zin die je gemakkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld: “Oasis en Simon & Garfunkel zijn de favoriete bands uit mijn jeugd”.
2 – Neem de eerste letters van elk woord van deze zin: OESEGZDFBUMJ
Dit vormt de basis van je wachtwoord.
3 – Om het wachtwoord sterker te maken varieer je vervolgens in hoofdletters en kleine letters. Je wachtwoord ziet er dan als volgt uit: oESeGzDFbUMj
4- Wissel vervolgens sommige letters om voor een cijfer. De letter O wordt bijvoorbeeld een nul. 0ESeGzDFbUMj
5 – Voeg nu speciale tekens toe, je kunt bijvoorbeeld ‘en’ vervangen door + of &
0+S&GzDFbUMj
Als je deze vijf stappen hebt doorlopen, heb je een veilig wachtwoord. Nu moet je nog een manier bedenken om onderscheid te maken zodat je nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites gebruikt. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld de eerste en de laatste letter van de websitenaam aan je wachtwoord toe te voegen. Dit maakt het wachtwoord uniek, en toch makkelijk te onthouden.
De veiligheidsvragen zijn ook een veel gebruikte manier om iemands account te hacken. Als jij de veiligheidsvragen beantwoordt, zorg er dan voor dat de vragen een veilige check zijn. Dat betekent in dit geval dat je als enige in staat bent om ze te beantwoorden. Als de mogelijkheid bestaat om je eigen vragen te bedenken, is het advies hier altijd gebruik van maken. Moet je echter gebruik maken van de standaard beveiligingsvragen, zoals ‘wat was je eerste school‘ en ‘hoe heet je lievelingsdier‘ onthoud dan dat het antwoord niet altijd de waarheid hoeft te zijn, het hoeft alleen maar iets te zijn wat je echt kan onthouden.
Doe vandaag nog iets met deze handige tips en: ‘safe surfing‘!