03.10.2011
Cybercrime

Facebook Likejacking : een bijzonder irritant fenomeen

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Wie is niet ooit in de verleiding gekomen om te klikken op een opmerkelijke video die staat afgebeeld op de Facebook wall van een vriend? Vaak is zo’n video ook nog eens voorzien van een slogan als: “Cool, dit geloof je nooit“.

De verleiding is begrijpelijk, maar vaak zijn deze video’s in werkelijkheid likejacking aanvallen; klikken op de video resulteert in het aanzetten van de ‘vind ik leuk’ functie op Facebook. Bovendien wordt de video automatisch geplaatst op je eigen wall. Likejacking is zondermeer een bijzonder irritant fenomeen. Kwalijker is echter het feit dat likejacking door cybercriminelen gebruikt zou kunnen worden om Pc’s te infecteren of identiteiten van slachtoffers te stelen.

Het aantal likejacking aanvallen varieert van dag tot dag. Uit een steekproef van Norton (Symantec) met 3,5 miljoen berichten met video’s, uitgevoerd op 2 augustus, blijkt dat tot 15 procent van de berichten geïdentificeerd kan worden als likejacking aanvallen.

facebook-likejacking-een-bijzonder-irrit.jpg
facebook-likejacking-een-bijzonder-irrit.jpg

Norton heeft hiervoor een gratis applicatie ontwikkelt die nieuwsfeeds scant en URL’s identificeert die een beveiligingsrisico met zich meebrengen, zoals phising sites, schadelijke downloads en links naar onveilige externe sites. Als bescherming tegen likejacking, identificeert Norton Safe Web voor Facebook URL’s of video’s die likejacking aanvallen bevatten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een analyse van miljoenen berichten. Elke keer dat de applicatie voor Facebook nieuwsfeeds scant, worden er likejacking detecties weegegeven als onderdeel van het scanrapport. Deze worden vervolgens op de wall van de gebruiker geplaatst zodat zijn/haar vrienden worden gewaarschuwd dat ze niet moeten klikken op de link.

Naast de bescherming van Facebook gebruikers tegen likejacking en schadelijke websites, helpt de applicatie mensen ook te informeren over online gevaren met de Norton Cybercrime Index. Deze Index is nu ook beschikbaar via de Facebook pagina van het bedrijf. De Index is een gratis tool welke mensen informeert over- en waarschuwt voor – de gevaren van cybercriminaliteit over de hele wereld. Het Norton Cybercrime Indexcijfer verandert dagelijks zodat het actuele risiconiveau wordt weergegeven, hierbij wordt gebruik gemaakt van een algoritme dat gegevens uit verscheidene bronnen berekent. Het bevat tevens extra informatie over de gevaren van de dag en advies om veilig online te blijven. Fans van Norton’s Facebook pagina kunnen nuttige informatie over cybercriminaliteit en het programma zelf delen, zo wordt men geholpen om beschermd te zijn tegen de steeds verder evoluerende gevaren op internet.

Share this post