Tijdens de Whizpr Silicon Valley trip kwam ook beveiliger Trend Micro aan bod. Eerst een wat algemene presentatie van Patrick Wheeler, Sr. Product Marketing Manager, over consumerization, volgens hem de belangrijkste trend die IT de komende 10 jaar nog zal beïnvloeden. Daarna een wervelende presentatie van ‘original geek‘, zoals hij zichzelf noemt, David Perry, die overigens een eenvoudige oplossing heeft voor consumerization: “Make the employee pay for the device.“
De huidige malware en virus problemen zijn gestart in 2005 toen de hackers / schrijvers van virussen / cybercriminelen gebruik gingen maken van polymorphism. Dagelijks komen ze bij Trend Micro zo’n 230.000 “unique pieces of malware” tegen, dat zijn in totaal misschien maar 1.000 bedreigingen maar allemaal “polymorphed” bestanden, bijna identieke bestanden waar steeds een klein onderdeel anders van is. Dit is mede mogelijk omdat malware vandaag de dag bestaat uit componenten, een deel staat op de pc van de gebruiker, een deel hangt ergens in de cloud en een deel staat op de computer van de virusschrijver.
De meeste PC virussen zijn ook nog altijd gericht op Microsoft omdat de softwaregigant nog altijd een overgroot marktaandeel heeft. Als Apple het marktaandeel van Microsoft had dan waren daar de meeste virussen op gericht. Er zijn wel een paar kleine attacks tegen Apple geweest maar door het kleine marktaandeel is het nog altijd niet lucratief genoeg voor virusschrijvers.
Ooit, nog voor Windows 95, begon het allemaal met bootsector virussen, Michelangelo als grote voorbeeld. Na de floppydisks kwam er al snel CD-rom, en daarmee ook het eerste Macrovirus (geschreven door een Windows developer). Melissa was vervolgens de naam van de eerste emailworm op het internet en Trend Micro was destijds het bedrijf dat als eerste op de markt kwam met een gateway scanner. Tegenwoordig wordt Social Media ingezet om malware, keyloggers, virussen, enz richting de consument te krijgen. Verder is ook het conficker virus er nog steeds, en wordt er steeds meer gesproken over cyber warfare.
Maar komen we er eigenlijk ooit vanaf, al die virussen en malware? “Never. People are deadwrong if they tell you it will.” Simpelweg door het feit dat cybercriminelen sneller malware kunnen ontwikkelen dan dat beveiligings bedijven als Trend Micro daar software voor kunnen schrijven. Plus het is nog altijd lucratief. Het grote publiek denkt nog altijd dat er niks aan de hand is zolang ze niks zien. Daar schuilt precies het grote probleem. Malware is vandaag de dag vaak niet zichtbaar, “its doing very stealthy stuff, you don’t see malware, its not there to entertain you.“
Als je echt absoluut 100% beveiligd wil zijn heeft David Perry maar een tip: “Don’t ever put your data on a computer.“
Een andere markt waar malware en virussen in opkomst zijn is de mobiele markt, en dan met name gericht op Android. De gesloten wereld van Apple’s App Store maakt het voor virus en malware schrijvers bijna onmogelijk door te dringen tot de iPhone. In de Android store daarentegen is alles mogelijk. Zie onderstaande Infographic voor stats over bijvoorbeeld de groei van het aantal ontdekte malware bedreigingen voor Android, een stijging van 1410% van januari tot juli van dit jaar.
Dit artikel is onderdeel van de Whizpr Silicon Valley trip waarbij een groep journalisten en bloggers vooraanstaande technologiebedrijven bezoeken. Meer over deze trip is te volgen via Twitter met hashtag #whizprSVtour.