De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het in beslag nemen van ‘filesharing’ gerelateerde domeinnamen door de Amerikaanse regering hebben de laatste maanden heel wat onenigheid veroorzaakt. Ondanks flinke kritiek uit verschillende hoeken rechtvaardigen de verantwoordelijke autoreiten hun acties en claimen ze dat het een effectieve tool is in de strijd tegen internet piraterij. Maar degenen die eens goed kijken naar het eindresultaat zien al snel dat de werkelijkheid een ander beeld schildert. De afgelopen paar maanden hebben een reeks ‘domein aanvallen‘ door de DOJ en de ICE de headlines op het internet gehaald. Onder de vlag van “Operation in our Sites” hebben de autoriteiten een dozijn filesharing en streaming websites uit de lucht gehaald, als ook een stuk of 80 sites die namaakgoederen verkochten.
Na 2 maanden van stilte op het ‘domeinnaam-beslagleggings-front’, heeft de MPAA nu de betreffende autoriteiten uit de VS nu geprezen om het succesvolle werk. “Operation In Our Sites heeft niet alleen illegale sites uit de lucht gehaald, maar heeft ook de publieke ‘awareness’ over deze vorm van cybercrime doen stijgen. Het belangrijkste is dat de inspanningen in de meeste gevallen hebben geresulteerd tot stopzetting van de betreffende illegale activiteiten“, zo schreef de MPAA onlangs in een brief aan de Amerikaanse regering.
Maar op meerdere manieren is de bovenstaande statement van de MPAA een flinke verdraaiing van de werkelijkheid. Aldus Torrentfreak. Zo is vooral de publieke ‘awareness’ toegenomen van het feit dat de regering bereid was rechten te offeren, “including first amendment rights“, om de belangen van de entertainment industrie te beschermen. Hetgeen tot hevige kritiek leidde.
Ook de opvatting dat alle uit de lucht gehaalde sites gestopt zijn met hun illegale activiteiten is onjuist. Omdat er nergens servers in beslag zijn genomen zijn de meeste filesharing en streaming websites in slechts een paar minuten tijd, om wat instellingen te veranderen, verder gegaan op een nieuw domein. Zo werden er in februari 10 domeinnamen van 6 verschillende sport streaming services het doelwit. Nadat er duizenden dollars waren besteed om de sites uit de lucht te halen, waren ze binnen korte tijd weer volledig operationeel onder andere domeinnamen. Vandaag de dag is een van de zes niet meer toegankelijk. En zo blijkt ook dit dus nog geen succesvolle aanpak van deze vorm van ‘cybercrime’.
Verder lezen over Piracy
Gaming02.07.2021
UPDATE – Romsite-eigenaar wil Nintendo niet betalen
Technology17.11.2019
Hackers misbruiken Medium.com voor piraterijscam
Cybercrime27.12.2018
The Walking Dead is de meest illegaal gedownloade serie van 2018
Entertainment06.03.2018
Spotify neemt maatregelen tegen gehackte ‘gratis luisteren’ app
Waarschuwingen de deur uitEntertainment02.01.2018
Game of Thrones al 6 jaar op rij de meest illegaal gedownloade serie
Media13.11.2017
Bestrijding illegaal tv-aanbod succesvol; piraten passen zich aan
80% offline in laatste 18 maandenCybercrime21.07.2017
Seizoensopener Game of Thrones 90 miljoen keer illegaal gestreamd & gedownload
Search21.02.2017