De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Panda Security heeft voor het tweede jaar op rij wereldwijd de computerbeveiliging in het MKB onderzocht. Hieruit blijkt dat 49 procent van het MKB besmet is met malware. De Benelux scoort het laagst van alle Europese landen met 40 procent. Verder blijkt dat 46 procent van het MKB in de Benelux gratis beveiligingssoftware gebruikt. Globaal ligt dit gemiddelde op 17 procent.
Voor het onderzoek zijn 10.500 bedrijven ondervraagd, tegenover 7000 vorig jaar. De geselecteerde bedrijven zijn geen gebruikers van Panda Security en beschikken over 2 tot 1000 computers. Doel van de studie is de analyse van de beveiligingsstatus en -kennis van het MKB. Daarnaast werden zij ook bevraagd over de genomen beveiligingsmaatregelen en de voornaamste factoren die hun keuze voor beveiligingssoftware of -leverancier beïnvloeden.
Wereldwijd beseft het MKB dat een goede beveiliging van groot belang is, 92 procent heeft een beveiligingsoplossing geïnstalleerd. Voor de Benelux ligt dit percentage op 81 procent. Vorig jaar stond de Benelux nog op de derde plaats (met 84 procent) achter Spanje en Duitsland, dit jaar hebben de andere landen een grote inhaalslag gemaakt. Hierdoor staat de Benelux nu, samen met Portugal, op een gedeelde derde laatste plaats.
Opvallend is dat 11 tot 13 procent van het MKB wereldwijd geen beveiligingsoplossing heeft. In de Benelux is dit 16 procent en 9 procent van de ondervraagden hecht zelfs geen belang aan een beveiligingsoplossing. Wel heeft 64 procent van de Benelux bedrijven een beveiligingsbeleid. Hiermee behaalt de regio een gemiddelde score.
Tom Borremans, sales manager Benelux bij Panda Security: “Het is zorgwekkend dat nog altijd 16 procent van het MKB geen beveiligingsoplossing geïnstalleerd heeft. Zeker met de beschikbaarheid van verschillende gratis antivirus oplossingen en de groeiende internetbedreigingen. De kosten voor de installatie van een beveiligingsoplossing zijn opmerkelijk minder dan deze wanneer het bedrijf enkele dagen stil ligt door een malware-aanval.“
Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van het ondervraagde MKB in de Benelux geen beveiligingsverantwoordelijke heeft aangesteld. Hiermee staat onze regio op de laatste plaats tussen de andere Europese landen. Wat betreft de geïnstalleerde beveiligingsoplossing heeft 100 procent van het MKB in de Benelux een firewall, 92 procent een antivirus-oplossing, 88 procent anti-spyware en 65 procent anti-spam.
Voor 54 procent van de geïnstalleerde oplossingen in de Benelux wordt betaald en 46 procent maakt gebruik van een gratis beveiligingsoplossing. Dit is het hoogste percentage van alle Europese landen. Globaal gezien gebruikt gemiddeld 17 procent van het MKB gratis oplossingen om zichzelf te beschermen.
De voornaamste redenen waarom het MKB in de Benelux geen oplossing geïnstalleerd hebben, is omdat ze het niet nodig of onbelangrijk vinden (50 procent), de oplossing te veel systeembronnen verbruikt vraagt (17 procent) of omdat het te duur is (7 procent).
Tom Borremans: “Het treft me dat mensen nog altijd niet beseffen welke bedreiging van malware uitgaat en te weinig kennis hebben over de bestaande beveiligingsoplossingen. Er bestaan reeds oplossingen die gratis zijn én een minimale belasting van de computer vragen. Zo is er onze eigen ‘Collective Intelligence’, een gepatenteerd systeem dat automatisch miljoenen malwaresoorten verzamelt en analyseert in de cloud in plaats van op de PC.”
Algemeen is het aantal infecties gedaald in Europese bedrijven (van 58 procent in 2009 naar 49 procent in 2010). In de Benelux was 57 procent van het MKB infectievrij. Hiermee haalt onze regio de beste Europese score. Koplopers in het aantal besmette computers zijn Paraguay met 89 procent en Venezuela met 83 procent.
Virussen vormen nog altijd de grootste bedreiging (42 procent), hierna volgt spam (25 procent). Vorig jaar was het grootste aantal infecties in de Benelux nog afkomstig van spyware. Bij de vraag hoe men de infecties opliep, blijkt dat de meeste opgelopen werden via het internet (56 procent). Globaal gezien is het internet nog altijd het grootste infectiekanaal en is er een groei in het aantal infecties via USB-apparaten. P2P, messaging en vergelijkbare applicaties zijn dan weer steeds minder een infectiebron.
De voornaamste gevolgen van de infecties zijn een verlies in productiviteit (33 procent in de Benelux) en problemen met de computer (67 procent voor de Benelux).
Globaal gezien lijkt het MKB een vergelijkbaar beveiligingsbudget te hebben in vergelijking met 2009. 20 procent heeft het budget lichtjes verhoogd, in de Benelux is dit 36 procent. Werden de bedrijven gevraagd of zij training geven in beveiliging, antwoordde 56 procent van het MKB in de Benelux negatief. Dit kan tot gevolg hebben dat een groot aantal werknemers gemakkelijk ten prooi valt aan bedreigingen.