Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Password managers zijn essentieel voor wie vaak moet inloggen en niet overal hetzelfde wachtwoord wil gebruiken. Zo’n programma maakt voor alles een random, heel lastig te kraken wachtwoord aan en beheert die voor je terwijl je zelf maar één (heel solide) wachtwoord hoeft te onthouden. Ideaal en veilig.
1Password was tot nu toe het lievelingetje van de mensen die zelf in cybersecurity zitten, wat natuurlijk een prachtige positie is om in te zitten. Dat maakt de service ook populair, maar wellicht ironisch genoeg daardoor gaan er nu veranderingen komen waar de security-experts en hackers he-le-maal niet blij mee zijn.
Lokaal opslaan
De grote reden waarom ze zo blij waren met 1Password was namelijk dat die je de mogelijkheid gaf om een lokale kluis aan te maken waar je wachtwoorden in opgeslagen zaten. Dat is ideaal als je paranoia bent over aanvallen, want dan moet een hacker/overheid/wie dan ook specifiek jou als gebruiker aanvallen, op dat ene apparaat waar je wachtwoorden staan.
Dat gaat dus nu veranderen, want 1Password gaat naar een cloud-oplossing met een maandelijks abonnement. In eerste instantie voor Windows, maar uiteindelijk voor alle gebruikers. Dat is jammer voor de mensen die het graag op zijn aller-veiligst hebben, maar uiteindelijk wel gemakkelijker in het gebruik voor mensen die ‘niets te verbergen hebben’.
Vertrouwen
Het komt neer op een simpele vraag: hoe veel vertrouwen heb je in een bedrijf dat heel veel wachtwoorden voor heel veel mensen beheert en dat structureel dicht moet zien te houden? Er zijn weinig bedrijven die potentieel zo veel kunnen opleveren als een gehackte database van een wachtwoord-verstrekker.
Nu wordt de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten: na de duidelijke mening van de vele researchers heeft 1Password al aangegeven dat ze de lokale versie zullen laten blijven bestaan, of dat ze daar in ieder geval nu rekening mee zullen houden. Maar zelfs als ze die weghalen: hebben we daar als gemiddelde gebruiker last van?
Nee, sterker nog: de verandering is deels ingegeven door vragen van gewone gebruikers om precies het gemak dat nu wordt ingebouwd: een altijd bereikbare wachtwoord-manager die je ook vanaf andere apparaten kunt aanspreken om bij je accounts te komen is superhandig.
Maar wel minder veilig. Dat dan weer wel.
[Afbeeldingen © Kadmy – Fotolia]
Verder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Verder lezen over Wachtwoord
Cybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Cybercrime06.02.2024
Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten
Cybercrime04.01.2024
We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer
Cybercrime24.11.2023
Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt
Mobile15.08.2023
Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter
Cybercrime21.06.2023
Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken
Relaxed inloggen op je iPhoneCybercrime24.05.2023