Cybercrime14.05.2010

Het einde van LimeWire?


het-einde-van-limewire.jpg
het-einde-van-limewire.jpg

De p2p-muziekdienst LimeWire gaat er mogelijk mee stoppen. Lime Group, het moederbedrijf van de muziekdienst, heeft voor een Amerikaanse rechtbank een geding verloren over inbreuk op copyright.

De klacht was bijna 4 jaar geleden ingediend door de RIAA, de sectororganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie. Een federale rechter in New York was van oordeel dat Lime Group zich schuldig heeft gemaakt aan een inbreuk op de auteursrechten en aan oneerlijke concurrentie.

De rechter stelde dat de structuur van LimeWire bewust werd ingesteld op het downloaden van songs die in het overgrote deel van de gevallen worden beschermd door het auteursrecht. Verwacht wordt dat de Amerikaanse muziekindustrie zal eisen dat LimeWire wordt stopgezet.

De rechter stelde ook dat Lime Group onvoldoende inspanningen heeft gedaan om te beletten dat gebruikers films, muziek en software illegaal konden uitwisselen,” aldus The New York Times. “De RIAA eist 150.000 dollar schadevergoeding voor elk beschermd werk waarop door LimeWire inbreuk is gemaakt. Oprichter Mark Gorton werd door de rechter ook persoonlijk aansprakelijk gesteld. Hij werd schuldig bevonden aan inbreuken op het copyright, het voeren van het oneerlijke concurrentie en het aanzetten tot het plegen van inbreuken op het copyright.” Dat is volgens experts slecht nieuws voor de oprichters van andere sites met muziek en video die in een juridisch vage zone actief zouden kunnen zijn. Met de LimeWire-uitspraak als voorbeeld zouden ook zij immers moeten vrezen om gerechtelijk vervolgd te worden.

De totale schadeclaim van de RIAA – vertegenwoordiger van de muzieklabels Warner, Universal Mucial, Sony en EMI – loopt wellicht op tot miljoenen dollars. De organisatie voerde voor de rechter aan dat 93% van de catalogus van LimeWire bestaat uit beschermd materiaal. Begin volgende maand moet de organisatie een gedetailleerde schadebegroting voorleggen. LimeWire stelde in een reactie zich ten stelligste te verzetten tegen de uitspraak van de rechter en van plan te blijven om innovatieve producten en diensten te zullen blijven ontwikkelen voor de eindgebruiker. Opgemerkt wordt dat LimeWire met de hele muziekindustrie – met inbegrip van de grote muzieklabels – wil samenwerken om dat doel te bereiken. Het voorbije jaar heeft 58% van de filesharers gebruik gemaakt van LimeWire. Via

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.