Cybercrime07.01.2010

Record malware-varianten in 2009


record-malware-varianten-in-2009.jpg
record-malware-varianten-in-2009.jpg

In 2009 blijkt er meer malware geïdentificeerd dan het totaal aan malware in de voorgaande twintig jaren.

Zowel nieuwe malware als oude bekenden waren populair in 2009: Bank Trojans, valse anti-virusprogramma’s, Conficker, Sality en Virutas. Sociale netwerken en SEO waren de voornaamste kanalen om malware te verspreiden. Politieke onderwerpen waren vaak de drijvende kracht achter malware aanvallen. Dat concludeert Panda Security in zijn jaarlijkse malware-rapport. De belangrijkste conclusie van het rapport (hier te downloaden) is het recordaantal nieuwe malware-varianten.

In 2009 werden er 25 miljoen malware samples gevonden terwijl er in de twintig jaar ervoor in totaal vijftien miljoen samples werden gesignaleerd. De database die de onderzoekers hebben opgebouwd bestaat nu uit veertig miljoen samples en wordt dagelijks met zo’n 55.000 stuks aangevuld. De belangrijkste verklaring voor de groei zijn winstgevende bedrijfsmodellen die door cybercriminelen zijn ontwikkeld.

Sociale netwerken, met name Facebook, Twitter, YouTube en Digg, deden dienst als distributiekanaal voor cybercriminelen. Ook SEO-aanvallen waren populair. Hierbij worden bezoekers naar met malware belaste websites doorgestuurd.

92 procent van alle e-mails werd afgelopen jaar geïdentificeerd als spam. Om de ontvanger te verleiden een e-mail te openen, werden actuele onderwerpen en shockerende nieuwsfeiten gebruikt. Voorbeelden zijn schandalen, de dood van beroemdheden en de Mexicaanse griep. Deze tendens werd ook waargenomen bij SEO-aanvallen. Ook aanvallen in de vorm van nieuwsberichten met een politieke boodschap namen het afgelopen jaar toe.

Het malware-rapport laat ook zien hoe individuele landen en regio’s werden belaagd door het jaar heen. Deze informatie is gebaseerd op gegevens van computers met Panda ActiveScan. Taiwan voert de lijst aan en wordt gevolgd door Rusland, Polen, Turkije, Colombia,  Argentinië en Spanje. Portugal, Zweden en Nederland hadden in 2009 het minst last van malware.

Het internetsecuritybedrijf verwacht dat de malware die al circuleert zich in 2010 verder zal verspreiden. Bij nieuwe malware zal Windows 7 de aandacht van hackers hebben. Daarnaast vormen Mac-gebruikers een potentieel nieuw doelwit, vanwege de stijgende populariteit van dit besturingssysteem. Net als in 2009 kondigt Panda Security aan dat 2010 opnieuw niet het jaar zal worden van het mobiele virus. Mobiele telefoons maken gebruik van verschillende platformen terwijl  pc’s voor 90 procent op Windows en Intel draaien.

...

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022