Cybercrime27.10.2009

PCTools helemaal klaar voor 2010


pctools-helemaal-klaar-voor-2010.jpg
pctools-helemaal-klaar-voor-2010.jpg

Een firewall had-ie niet nodig, de flitsende barkeeper die in de Salon 105 in de Rue Fauborg Saint Honoré in Parijs een gelikte presentatie van PCTools opluisterde met een oogverblindende demonstratie jongleren met brandende champagneflessen. Wij, u, de hele wereld, iedereen die een desktop, een laptop, of een mobieltje gebruikt, iedere apparaat waar een ip-adres aan te pas komt, doet dat beter wel vanachter een firewall. 

Die brandwerende muur kun je gratis laten metselen door hem te downloaden vanaf PCTools, dat in Parijs de nieuwste versies van zijn beschermingspaketten presenteerde. Een honeypot zou ik het niet willen noemen, maar als je dan toch op de website van PCTools bent beland, dan kan het geen kwaad om een kijkje te nemen bij de andere producten.

Dat kijkje kregen de aanwezigen in Parijs als eersten in Europa voorgeschoteld. Algemeen directeur Tom Powledge sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap vanuit San Francisco, waarna product manager Craig Cameron het toneel betrad en het woord nam. De jonge Australiër – PCTools heeft zijn roots Down Under – leidde hij de aanwezige IT-journalisten uit de Benelux en Frankrijk door de nieuwe productlijn. 

Die bestaat uit drie producten: Internet Security 2010, Spyware Doctor met Anivirus 2010 en Spyware Doctor 2010. Alle producten bieden een breed scala van functie in een zo mogelijk nog breder spectrum aan beveiligingsproducten en technieken.

Het meest uitgebreide pakket is de Internet Security suite, met ondermeer de anti spam filtering, maar ook een Browser Defender. De laatste is een interessante: zoekresultaten worden gefilterd op basis van veiligheid. Nog een mooie: de BrowserGuard, die zogenaamde drive-by downloads blokkeert van valse audio- en/of videobestanden vanaf gevaarlijke of frauduleuze websites.

De volledige set functies uit de Security suite: BehaviourGuard, SiteGuard, CookieGuard, EmailGuard, BrowserGuard en NetworkGuard. 

Volgens Craig Cameron is het vooral de door PCTools ontwikkelde behavioural technology wat de producten van het bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Volgens hem is de BehaviourGuard (voorheen noemde het bedrijf dat zelf ThreatFire) een volstrekt unieke malware aanpak:  “Hier maken we geen gebruik van digitale vingerafdrukken. We analyseren het gedrag in de context van wat er allemaal gebeurt op uw computer. Een proces zal alleen gestopt worden als we denken dat het iets slechts van plan is.” 

Cameron zegt dat door die benadering veel beter omgegaan kan worden met bedreigingen die tot dan nog niet gesignaleerd zijn”. Hard nodig, want: “Er zijn tegenwoordig bedreiging die zichzelf binnen drie minuten kunnen muteren tot een nieuwe, tot dan onbekende bedreiging”. 

Verder zou belangrijk kenmerk van de PCTools portfolio de mogelijkheid zijn om te kiezen welke functies al dan niet naast elkaar te hanteren. Zo kan je er als gebruiker voor kiezen om de EmailGuard uit te schakelen als je de voorkeur geeft aan een e-mail filter dat je al had. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, al kan het geen kwaad om die keuze alleen maar over te laten aan hen met verstand van zaken.

Slim en gebruikersvriendelijk: de mogelijkheid om over te schakelen naar een enregiebesparende modus, waarbij de batterij van de laptop zo weinig mogelijk belast wordt. Dan heb je ook nog de idle-modus: tijdrovende zaken zoals scans en updates zullen door het programma pas gerund worden als het in de gaten heeft dat de gebruiker aan de koffie of aan het lunchen is.

“We kennen allemaal de situatie waarin een heel bedrijf zowat tot stilstand komt omdat het weer eens update time is”, aldus Cameron, “daar heb je met onze producten geen last meer van”.

De eerste reacties en reviews betreffende de nieuwe productlijn zijn positief. Neil Rubenking van de Amerikaanse PCMagazine vatte het al vorige week zo samen: It totally knocked my socks off!

Zijn review is een aanrader, het gaat uitgebreid in op installatie, tuning, gebruik en update. 

Dat PCTools iets goed gedaan en gemaakt heeft moge ook blijken uit het gegeven dat het testorgaan ICSA Labs afgelopen vrijdag de Spyware Doctor with AntiVirus heeft goedgekeurd voor Micorosoft Windows 7. Volgens ICSA Labs voldoen alleen de producten van ESET, Microsoft, Norman, PC Tools en Webroot aan de gestelde eisen voor het detecteren van malware, zonder dat er false positives opduiken.

Belangrijkste eis in het testproject: alle virussen moeten verwijderd worden zonder dat data of functionaliteit op enigerlei wijze negatief beïnvloed worden.  Daar is PCTools in ieder geval al met vlag en wimpel geslaagd.

Zelf heb ik daar als Mac gebruiker helemaal niets mee te maken hebben. Dacht ik. Ik wist dat ik ooit op mijn oude G5 iMac Little Snitch als firewall geïnstalleerd heb, en dat ik daar ook iets van anti-spam en anti-fishing op heb staan. Wat, dat weet ik niet meer, want alles werkt, ik heb nooit problemen, laat slapen wat slaapt. Op mijn MacBook Pro, die ik in juni aangeschaft en geïnstalleerd heb, idem dito: Little Snitch en nog iets.

“Maar wat dan?”, vroeg Craig Cameron me in Parijs geïnteresseerd. MacBook opengeklapt, effe kijken: iAntiVrus.

Triomfantelijke kreet: “Ha!”, aldus de Australiër, “dan zit je goed. Die is ook van ons, ik wed dat daar nog nooit iets doorheen en dat je ook nooit merkt dat je het op je Mac hebt draaien”. Dat klopt, voor zover ik na heb kunnen gaan. 

De volgende morgen, op weg naar het Gare du Nord, duwt een charmante, vriendelijk glimlachende behulpzame Senegalees of Congolees me in de metro onder de Place de Charles de Gaulle door een zogenaamd klemmend poortje. Twee meter verder realiseer ik me dat-ie mijn portefeuille uit mijn rechterbroekzak gehaald heeft. 

Zakkenrollers zijn niet zeldzaam in Parijs, maar het wonder is dat ik hem terugkreeg. De krachttermen waarmee ik hem achterna schreeuwde mijn fucking wallet terug te brengen zal ik u besparen, maar het hielp zowaar. Kennelijk was het gevaar dat het door mij veroorzaakte kabaal de overal aanwezige politie op de been bracht, hem te groot.

Misschien iets voor PCTools, dacht ik, terwijl ik opgelucht mijn geld natelde; een personal Firewall voor broek-, borst én kontzak. Die automatisch een hele hoop kabaal maakt bij een poging tot intrusion.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

...

Verder lezen over Spam

Wéér een spambeller? Google Voice waarschuwt je

Je ziet het nu vaak al in beeld staan wanneer een telefoonnummer waarschijnlijk tot een spambeller behoort. Daar wordt nu een tandje bijgezet door Google Voice, want je ziet nu een soort verkeersbord met een groot uitroe...

Mobile30.12.2022

Wéér een spambeller? Google Voice waarschuwt je

​Dit moet je doen bij Ministry of Justice-telefoontjes

Heeft de ‘Ministry of Justice’ je weer gebeld? De laatste tijd blijven er bij veel mensen aan de lopende band oproepen binnenkomen waarbij een Engelstalige robotvrouw van het Ministry of Justice aan de lijn hangt. Ho...

Mobile29.03.2022

​Dit moet je doen bij Ministry of Justice-telefoontjes

​Waarom trappen zoveel mensen nog steeds in phishingmails?

De GGD waarschuwt: leraren en leraressen, trap niet in de phishingmail waarin je wordt uitgenodigd om je boostervaccin te plannen. Elke week verschijnen er online wel berichten over bedrijven die waarschuwen voor phishin...

Cybercrime27.12.2021

​Waarom trappen zoveel mensen nog steeds in phishingmails?

​Pas op: explosie aan nep-smsjes over pakketjes

Sinds deze week is er een enorme toename in het aantal phishing-smsjes. Je krijgt een smsje van een pakketbezorger of winkel waarin wordt geïmpliceerd dat er een pakketje jouw kant op komt. Vervolgens zou het linkje in...

Technology23.05.2021

​Pas op: explosie aan nep-smsjes over pakketjes

Bevat FluBot
​Waarom komen we maar niet van spammail af?

‘Verdien 11K in 6 weken’, ‘Julia wil je graag ontmoeten’ of ‘Ontmoet hot Ukrainian singles’: het kan je allemaal zomaar gebeuren als je je spambox mag geloven. Spam viert vandaag zijn 43ste verjaardag, want v...

Technology03.05.2021

​Waarom komen we maar niet van spammail af?

Nieuwe deep learning AI-tool scant wekelijks 300 miljard Gmail bijlagen

Gmail van Google heeft vandaag de dag meer dan 1,5 miljard gebruikers wereldwijd. Heel veel mensen maken dagelijks gebruik van hun Gmail-account en dat doen we bovendien in veel verschillende talen. 15 jaar na de start v...

Cybercrime29.02.2020

Nieuwe deep learning AI-tool scant wekelijks 300 miljard Gmail bijlagen

Minder malware in je inbox
​Maak van SMS geen SOS!

De generatie die op het toestel van zijn vader mocht ‘snaken’, is waarschijnlijk ook met SMS opgegroeid. Short Message Service (de voorloper van WhatsApp) mag dan in vergetelheid zijn geraakt, maar nog steeds krijgen...

Cybercrime15.07.2019

​Maak van SMS geen SOS!

Duizenden valse reisaanbiedingen en nepvluchten aangeboden door phishers en spammers

De vakantieperiode breekt inmiddels aan en daar blijken phishers en spammers helaas slim op in te spelen. Er zijn zo’n 8000 phishing aanvallen ontdekt met als doel koopjesjagers voor last-minute vakanties in de val te...

E-mail07.07.2019

Duizenden valse reisaanbiedingen en nepvluchten aangeboden door phishers en spammers