De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Als je een slot op de deur zet, ga je er van uit dat de verkoper van dat slot zelf niet de sleutel heeft. In computerland hoeft dit niet per se waar te zijn. Cybercriminelen brachten de afgelopen weken nepsloten in omloop onder de naam antivirussoftware, aldus G DATA Security.
De bijbehorende sleutels lever je zelf – als je geen goede beveiliging hebt – op het moment dat je hun gehackte en vervolgens geïnfecteerde sites bezoekt. Op dat moment plaats een virus zich op je pc. Vervolgens krijg je een melding van een virusinfectie.
Dit kan alleen bestreden worden met een ander programma, wat ook niet koosjer is. Bij installatie hiervan dien je je gegevens in te voeren en – voila – je geeft hiermee zelf de sleutel van je huis af!
namaakantivirussoftware ŒAntimalware Guard
Schadelijke doeleinden
De inbrekers kunnen nu ongestoord hun werk doen. Het gevaar bestaat dat zij je dagboeken lezen (lees: persoonlijke informatie). Zij kunnen je portemonnee pakken (lees: creditcardgegevens). Of ze nemen je hele huis in bezit (lees: ze maken een Œzombie van je pc). In dat laatste geval gebruiken de criminelen je pc voor schadelijke doeleinden, zoals het verspreiden van spam.
registratie pagina van Antimalware
Wat je doen kunt tegen aanvallen van buitenaf
- Gebruik alleen de nieuwste versie van beveiligingsprogramma’s. Oude of verlopen testversies, of beveiligingssoftware zonder recente updates bieden onvoldoende bescherming tegen virussen.
- Schakel nooit de http-filters uit. Http-filters onderzoeken de inhoud van webpagina’s op virussen voordat ze de browser bereiken.
- Zorg altijd dat je de meest recente versie van je besturingssysteem en browser geïnstalleerd hebt en installeer updates regelmatig.
- Deactiveer actieve browser content. Javascript, Active-X en andere onderdelen worden vaak gebruikt om ongemerkt virussen te installeren.
Meer informatie en tips kunt u vinden in het white paper van G DATA False alarm 2.0 – how rogue antispyware works.