Cybercrime17.07.2008

Explosieve groei malware


explosieve-groei-malware.jpg
explosieve-groei-malware.jpg

De malware industrie heeft vanaf begin dit jaar extra gas bijgegeven. In het eerste halfjaar van 2008 signaleerde onderzoekers van G DATA Security Labs meer dan 318.000 nieuwe malware creaties.

Het aantal van 133.253 van 2007 – toen al een recordjaar -, werd eind maart al overschreden. Werden er toen dagelijks ruim 350 virussen losgelaten op Windows gebruikers, in de afgelopen zes maanden waren dit er maar liefst 1500 per dag. De verwachting is dat deze explosieve groei doorzet, met als gevolg een toename van 500 procent in 2008, terwijl in 2007 al sprake was van een stijging van 300 procent in vergelijking met 2006.

Opvallend is dat cybercriminelen tegenwoordig juist actiever zijn op populaire websites dan in de ‘rosse buurten’ van internet. Hun werkwijze wordt steeds diverser, maar heeft altijd het doel om privé-gegevens, zoals online bankgegevens, creditcardinformatie of toegangsgegevens voor online games te bemachtigen.
 
Momenteel wordt er het meest gebruik gemaakt van backdoors (achterdeuren), die backdoor-toegang installeren. Hierdoor nemen criminelen met succes de hele besturing van een computer over, om vervolgens nog meer schadelijke programma’s te installeren, of de pc als zombie te integreren in botnets. Van januari tot juli werden er 75.027 nieuwe ‘backdoor’-codes gevonden, dit is een aandeel van 23,6% binnen alle gevonden schadelijke codes. Andere populaire trucs waren onder andere ‘downloaders’ (20,3%) en ‘spyware’ (18,5%).

Voor Ralf Benzmüller, manager van G DATA Security Labs, komt de explosieve groei van malware niet als een verrassing. “Online criminaliteit is een echte bedrijfstak geworden. Er zijn zeer productieve eCrime-organisaties actief die massaal malware produceren. Wij verwachten daarom voorlopig geen einde aan de huidige malware vloedgolf. De strijd tussen online criminelen en antivirusfabrikanten is heviger geworden dan iedereen verwacht had. In 2008 zijn nu al alle bestaande records gebroken en heeft de geschiedenis van het internet er opnieuw een onaangenaam hoofdstuk bij gekregen“, aldus Ralf Benzmüller.

Bezitters van smartphones kunnen daarentegen rustiger ademhalen. Smartphone virussen leveren niet genoeg geld op voor criminelen en het ontwikkelen hiervan is om deze reden ook niet interessant. In de afgelopen 6 maanden zijn daarom slechts 41 nieuwe virussen gesignaleerd. Andere redenen waarom smartphone virussen niet als lucratieve business worden gezien zijn de geringe reikwijdte van Bluetooth, het grote aantal besturingssystemen, maar ook het feit dat de installatie van een schadelijke code door de eigenaar van de telefoon altijd bevestigd dient te worden. Sinds 2006 werden er in totaal ook maar 115 virussen ontdekt.

...

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022