Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Wees eens even eerlijk, Cowboys: welke afbeeldingen, video’s, plaatjes, foto’s, images, logo’s, vignetten, buttons en bannertjes waarmee we met zijn allen in de loop der jaren onze posts opgeleukt hebben, zijn hier honderd procent legaal (her)gepubliceerd? Tijd voor de biechtstoel: wat was er ’toevallig gevonden’, geleend, (her)gebruikt zonder toestemming, kortom, gewoon gejat?
Zelf in dat opzicht bepaald niet zonder zonde, ga ik de eerste steen niet werpen. Maar het verdient aanbeveling dat niet alleen alle Dutch Cowboys, maar ook alle bloggers, webmasters, hoofdredacteuren, uitgevers en informatieproducenten kennis nemen van de interessante inventarisatie die SURFdirect (SURF Digitale Rechten Expertise Community) gedaan heeft op het terrein van beeldbanken.
Het rapport van die inventarisatie (een PDF van 50 pagina’s) lijkt me verplicht leesvoer voor iedereen die iets met deze materie te maken heeft. Het is te downloaden van de website Surffoundation: Digitale beeldbanken en auteursrechten.
Het beeld dat ik in de eerste alinea schets, is, zoals het overigens een Cowboy beaamt, een beetje gechargeerd. Zoals altijd snijdt het mes aan twee kanten: vanwege angst voor schadeclaims door oneigenlijk gebruik, kostenoverwegingen en onleesbaarheid van bepalingen zijn veel mensen huiverig om materiaal uit beeldbanken te (her)gebruiken, zelfs als dat expliciet wordt toegestaan of aangemoedigd.
In het rapport – ik heb het zojuist geprint en snel doorgebladerd, om er in het weekeinde wat meer tijd aan te besteden, staat ondermeer uitgebreid advies en richtlijnen voor mediatheken: wat mogen en kunnen gebruikers met materiaal uit een beeldbank doen?
Dit advies is gebaseerd op een inventarisatie bij vijftien Nederlandse hogeronderwijsinstellingen en is gebundeld in het rapport ‘Digitale beeldbanken en auteursrechten’ dat bestaat uit twee delen. Met wat geldt voor zo’n mediatheek kunnen we op Dutch Cowboys wellicht ons voordeel doen, als is het maar om oneigenlijk gebruik door anderen van ons materiaal te voorkomen.
SURFdirect heeft geprobeerd om goed advies te geven in een aantal zaken over auteursrechten en beeldbanken, zonder te verzanden in juridische taal. Het omvat praktische handreikingen voor zowel mediatheken, docenten, studenten als hergebruikers van beeldmateriaal.
Over SURF
In SURF werken de Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samen aan grensverleggende ICT-innovaties. Zo creëren ze de basis om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT en te excelleren in hun onderwijs en onderzoek. SURF bestaat uit drie organisaties: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten.
Over SURFdirect
De SURF Digitale Rechten Expertise Community (SURFdirect) is een breed samenwerkingsverband van SURF, gericht op het ondersteunen van het hoger onderwijs en onderzoek bij rechtenkwesties rond het vervaardigen en hergebruikvan tekst, beeld en geluid.
Verder lezen over Auteursrechten
Artificial Intelligence23.10.2024
Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?
Online07.10.2024
Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden
Nieuws21.08.2024
Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?
Online22.07.2024
Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Entertainment12.02.2024
Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod
Technology21.12.2023
Auteursrecht en AI – de stand van zaken
Mobile24.11.2023