Mininova is een van ’s werelds grootste bittorrentsites met naar eigen zeggen meer dan 30 miljoen unieke bezoekers per maand en in totaal 5 miljard downloads. De maandelijkse inkomsten uit advertenties worden geschat op enkele honderdduizenden euro’s. Een door TNO ontworpen steekproef die BREIN heeft genomen, toont aan dat meer dan 90% van de torrents op Mininova naar illegale bestanden verwijzen. BREIN wil dat Mininova effectieve maatregelen neemt om dit misbruik aan banden te leggen. Er is daarover met Mininova gesproken maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Mininova acht haar Notice & Take Down procedure voldoende terwijl BREIN vindt dat Mininova maatregelen moet nemen om het misbruik te voorkomen.
“Mininova heeft een zakenmodel dat op illegaliteit is gebaseerd. Zij profiteert van grootschalige inbreuk“, zo zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Een Notice & Take Down procedure is absoluut onvoldoende voor een site die systematisch en structureel gebruik maakt van ongeautoriseerde bestanden. Notice & Take Down werkt om lekkages tegen te gaan maar niet als de kraan wagenwijd openstaat zoals bij Mininova. Een vergelijking met sites die in essentie legaal aanbod organiseren gaat niet op. Mininova organiseert vrijwel uitsluitend illegaal aanbod en verdient daar haar inkomsten mee. Zij moet daarom effectieve maatregelen nemen om dit te voorkomen en als zij dat niet kan dan moet zij stoppen.”
Het is een principiële aangelegenheid voor BREIN geworden. “Wij komen er met Mininova niet uit daarom leggen wij deze vraag nu aan de rechter voor“, aldus Kuik. “Er is lange tijd met Mininova over mogelijke oplossingen gesproken maar uiteindelijk willen zij geen verantwoordelijk nemen voor hun activiteiten. Je kunt wel eindeloos door praten maar ondertussen loopt de schade voor rechthebbenden op en is Mininova miljoenen gaan verdienen.”
Mininova gaat rechtzaak met vertrouwen tegemoet
Bij Mininova zijn ze niet onder de indruk van de juridische dreigementen van Stichting BREIN. Als belangenbehartiger van de entertainmentindustrie eist Stichting BREIN dat Mininova toezicht houdt op haar website en content blokkeert met behulp van een filter. Dit is voor Mininova onaanvaardbaar.
Mininova.org is een BitTorrent zoekmachine. Nadat bepaalde data zijn gevonden, gebeurt het downloaden decentraal: Internetgebruikers wisselen de bestanden – conform het BitTorrent protocol – onderling uit, zonder tussenkomst van de website. Deze vorm van bestandsuitwisseling wordt ook wel peer-to-peer genoemd. Drie jaar na de start heeft de website een prominente plek op het Internet verworven. Dagelijks heeft de site miljoenen bezoekers, die er bijna 10 miljoen zoekopdrachten per dag plaatsen. Erik Dubbelboer, medeoprichter van Mininova.org: “Het is onmogelijk toezicht te houden op die miljoenen bezoekers.” Mininova.org ziet het door Stichting BREIN voorgestelde toezicht- en filtersysteem op haar website bovendien als een vorm van censuur en acht het om die reden onaanvaardbaar.
Erik Dubbelboer: “We hebben de jarenlange onderhandelingen met BREIN met een positieve instelling gevoerd, maar het lijkt er sterk op dat er geen interesse is in enige vorm van samenwerking. Dat is jammer, maar we zien een eventuele rechtszaak vol vertrouwen tegemoet. Wij voldoen namelijk aan alle wettelijke eisen door een zogenaamd ‘notice and take down’ policy te handhaven. Dit wil zeggen dat wij zoekresultaten verwijderen als een rechthebbende ons dit verzoekt. Dit systeem wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld Google.”