Cybercrime24.10.2007

Helft antivirusproducten mist kwart virussen


1193245803dn.jpg
1193245803dn.jpg

Uit onderzoek van het Enschedese researchbedrijf Qnetlabs blijkt dat 50% van de geteste antivirusproducten slechts 75% of minder van de aangeboden virussen herkennen. Sommige producten komen zelfs tot een score van slechts 22% !

Op de site van Qnetlabs.com wordt dagelijks een top-3 Current Threat gepubliceerd. Deze Current Threat ranglijst is erop gericht om inzichtelijk te maken welke antivirusproducten goed reageren op de huidige bedreigingen.

De beste drie producten weten structureel scores boven de 85% te behalen. De beste vijf blijven boven de 80%, waarna de rest een score van slechts maximaal 75% weet te realiseren – met de meest recente virusdefinities .

Er wordt voor deze Current Threat top-3 door analisten alleen getest met virussen die in de afgelopen 2 weken zijn langsgekomen op haar sensornetwerk. De score geeft het percentage virussen weer dat direct herkend werd.

Gemiddeld genomen scoren de antivirusproducten buiten de top-3 rond de 50% detectie – onderdeel van die groep zijn ook de grote namen in de consumentenmarkt.

Naast de Current Threat top-3 onderhoudt het bedrijf ook nog een Quick Response top-3. Het doel hiervan is om inzichtelijk te maken welke antivirusproducten snel reageren op nieuwe dreigingen. Ook deze ranglijst wordt dagelijks gepubliceerd op de genoemde website.