Coffee corner14.04.2017

Waarom gaan je schoenveters eigenlijk altijd los?


Wetenschappelijk onderzoek

Alles wordt tegenwoordig onderzocht, maar dit is een wetenschappelijk onderzoek waar we vermoedelijk allemaal iets aan hebben: de reden waarom onze schoenveters uiteindelijk bijna altijd los gaan. Mechanisch engineer Oliver O’Reilly en zijn collega’s van UC Berkeley hebben een paper gepubliceerd over deze kwestie.

Betere knopen voor de toekomst

Het onderzoek zou er voor moeten zorgen dat we een beter begrip van knopen leggen krijgen en zo ook de knopen die gebruikt worden in de zorg of het leggen van fiberkabels onderwater.

Er kwamen een aantal onverwachte conclusies uit het onderzoek, waarvan de voornaamste is dat áls het misgaat met veters, het heel snel mis gaat.

schoenveters
schoenveters

7g op die veter

Proefpersonen moesten op een loopband lopen en slow-motion videobeelden en een accelerometer op de tong van de schoen gaven de onderzoekers de data die ze nodig hadden. Wat bleek? De impact en acceleratie die een schoenveter te verduren krijgt tijdens het rennen is vergelijkbaar die van een Apollo-shuttle tijdens het terugkeren in de dampkring na een ruimtereis – 7g.

Uiteindelijk blijkt het een combinatie van krachten te zijn die veters losmaakt. Alleen op een neer springen doet het ‘m niet, heen en weer bewegen ook niet, maar de combinatie van de impact die de veter losser maakt en de beweging die er aan trekt zorgt er voor dat het kritieke moment komt waar beide krachten je zorgvuldig gelegde knoop lostrekken.

Als je hoopte een oplossing te krijgen voor hoe je veters gestrikt moeten worden om dit te vermijden: dat hoopte ik ook. Helaas hebben O’Reilly en co. ook de oplossing niet, maar als je veters meer dan eens losgaan moet je misschien wat tijd investeren in het leggen van betere knopen: zo simpel is het namelijk als je niet flink wilt investeren in futuristische schoenen die het voor je regelen.

[Afbeelding © Oliver O’Reilly et al. / vladstar – fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen