Coffee corner13.07.2018

Strava onderzoekt: dit eten sporters het meest!


Kilometers aan een stuk hardlopen door weer en wind. Tegen viaducten knallen met een wielrenfiets. Zwemmen tot de verzuring optreedt. Skiënd de Oostenrijkse bergen verkennen. Al deze sporten hebben één ding gemeen: the need for food!

Iedereen die sport, heeft zijn eigen favoriete after workout meal. Of dat nu een bak fruit is, brood met een halve pot pindakaas erop of een stapel pannenkoeken, energie is nodig om goed te herstellen van een training.

De populaire sportapp Strava was erg benieuwd naar wat sporters, die gebruikmaken van de app, eten en drinken. Ze analyseerden activiteitentitels van één week. Vooral op zondag wordt er in heel de wereld flink gezweet. Dit is de dag waarop veel mensen kiezen voor een langere training. Dit is dan ook de dag waarop eten volop in de aandacht staat, zag Strava.

Wat eten sporters het meest?

Strava heeft een week bekeken wat voor eten en drinken voorbijkomt in de activiteitentitels van de sporters.

Op maandag waren de Strava activiteitentitels niet heel interessant. Er stond ook niet vaak eten of drinken in de titels. Alleen koffie, donuts en wijn kwamen relatief vaak tevoorschijn. Sounds as logic?

Dinsdag kwamen de hongerige atleten naar boven. In de titels kwam het woord ‘honger’ vaker voor dan op andere dagen van de week. Renners klagen meer over honger dan wielrenners in de titels. Toch zijn het de wielrenners die overall het meest over eten en drinken zeggen.

\u00a9Strava
©Strava

Woensdag is bananendag. Weliswaar worden op zaterdag de meeste bananen ‘gegeten’, maar doordeweeks het meest op woensdag. In totaal werden 619 bananenschillen weggegooid in een week.

Op donderdag is de pindakaas erg in trek bij de sporters. Vooral de US is gek op pindakaas, maar in de andere landen lijken ze hier minder om te geven.

Op vrijdag, hoe kan het ook anders, eten sporters graag pizza als we de activiteitentitels op Strava mogen geloven. En bier. Er gaan 14.972 biertjes open bij Strava sporters in een week. Deze cijfers zijn vooral te danken aan de Britten. Zij noemden twee keer zo vaak ‘bier’ als het land wat daarna kwam, Duitsland. Pizza is na cake het meest populaire voedsel op Strava. Elke week hebben Strava-gebruikers het 1000 keer over pizza.

\u00a9Strava
©Strava

Strava in het weekend

Op zaterdag lijkt het erop of de sporters lekkere trek hebben. Dit kan zomaar iets te maken hebben met cheatdays in het weekend. Donuts, koeken en andere zoete lekkernijen zijn populair op de eerste weekenddag. Ook koffie is in trek op zaterdag. Wielrenners zijn er dol op, en noemen het 7x zo vaak als hardlopers in hun titel. Het koekje bij de koffie is voor de renners. Dit was het enige eten dat renners vaker noemden dan fietsers.

Zondag? Dan is er gebak, omdat atleten zichzelf dan belonen na een week hard werken. Cake wordt het meest gegeten, met 2.762 plakken in een week! De Duitsers lopen hierin voorop, op de voet gevolgd door de Britten.

En als je zou denken dat de Fransen van croissants houden, dan ken je de Canadese sporters nog niet. Zij aten 50% meer croissants en gebakjes dan de Fransen.

Sportvoeding

Natuurlijk zeggen de resultaten alleen iets over de sporters die Strava gebruiken. Verder zijn er natuurlijk ook vooral veel Strava-gebruikers die niets over eten in de titels zetten. Toch is het een interessante steekproef, en is het een goed voorbeeld van hoe informatie gehaald kan worden uit big data. Waar wij nog wel benieuwd naar zijn: hoe zit het met ontbijt, lunch en diner? En verschilt dat tussen sporters uit verschillende landen?

Dit mogen jullie vaker doen Strava!

[Afbeelding © Strava]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen