Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Er zijn van die dagen dat je het echt heel zeker weet: er moet friet (of patat, als je een barbaar bent) in vandaag. Wetenschappers hebben onderzocht waarom juist die neiging naar boven komt in mensen terwijl er genoeg andere slechte dingen zijn die je zou kunnen eten zoals zoet snoep of veel te veel kaas. Het antwoord? De combinatie van vet én koolhydraten.
Dingen die dat hebben (donuts, chips en chocoladerepen vallen daar ook onder) staan hoger op de ranglijst van ons brein als het om voedingswaarde staat, zo zegt een studie die in vakblad Cell Metabolism staat. Dat komt doordat ze dus de combinatie hebben, in plaats van maar één energiebron. Leuk detail: die combinatie komt natuurlijk maar in één soort voedsel voor en dat is moedermelk.
De natuur is het schuld!
Een voorliefde voor voedsel met die combinatie van vet en koolhydraten is dus iets dat we als mensen gewoon ingebakken hebben. We hebben al dat voedsel helemaal niet nodig, maar ons oerbrein is nog niet helemaal bij en zegt nog steeds ‘yes please’ als er zich een kans voordoet om dit soort voedsel te eten, ook omdat het de energie die daar uit gehaald kan worden overschat.
Of deze studie helemaal waterdicht is weten we natuurlijk ook niet, maar het lijkt wel de realiteit te staven dat als je ook maar een beetje honger hebt, bepaalde voedselgroepen veel aanlokkelijker klinken dan andere. Volgens de onderzoekers is ons brein prima in staat om onbewust te kunnen berekenen hoeveel calorieën er in dingen met koolhydraten of vet zitten, maar raakt het gewoon in de war als beide aanwezig zijn. Niet om nou te zeggen dat we er niks aan kunnen doen, maar we kunnen er dus niks aan doen. Ik geef me in elk geval gewoon over aan mijn brein en ga nog even kijken of er wat chocola in de la ligt.
[Afbeeldingen © fredredhat – Adobe Stock]
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024
Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven
Het is wel nog een demo-modelVerder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024