Coffee corner26.01.2017

Je schrikt als je weet wat er werkelijk in een pot Nutella zit


Nutella – vijftig jaar geleden op de markt gebracht door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero – is voor velen iets goddelijks. Van kleine kinderen tot aan volwassenen, jongens en meisjes en je oma, het maakt niet uit: iedereen houdt van Nutella. Misschien weten we wel dat het niet echt gezond is, al doen de marketingcampagnes ons geloven dat Nutella op je boterham een prima start is van de dag.

En natuurlijk is Nutella daar zelf ook positief over. “Met Nutella verspreiden wij positieve energie onder families en zorgen wij voor een vleugje optimisme in de wereld” is te lezen op de website en misschien hebben ze zelfs gelijk en ervaren mensen dat ook zo. Nutella is een wereldmerk en volgens het merk ’s werelds meest bekende smeerpasta, die al 50 jaar lang op de ontbijttafel staat bij miljoenen mensen wereldwijd. Als je die status hebt vraagt ook niemand zich misschien meer af of Nutella gezond is. Als iedereen het eet kan het haast niet slecht zijn. Tot zover het goede nieuws over Nutella.

Maar wat zit er nu allemaal in?

Deze week verscheen er echter een heel ander bericht over ons favoriete broodbeleg via de media. Een foto op Reddit.com maakte op een andere manier duidelijk wat er werkelijk in een pot Nutella zit. Misschien wel het meest schrikbarend is de hoeveelheid suiker want volgens de Daily Mail lijkt het erop dat een pot Nutella voor net iets meer dan de helft uit suiker bestaat, 227 gram op 400 gram om precies te zijn. Het beeld wijst ook op de hoeveelheid palmolie gebruikt. En hoewel palmolie voor veel producten wordt gebruikt staat het gebruik er van zwaar onder druk omdat hiervoor de zo belangrijke regenwouden worden gekapt. De voedingsindustrie is zich bewust van het feit dat palmolie omstreden is en duidt deze meestal aan met ‘plantaardige olie’, of met meer dan 170 andere benamingen. Het zit dus niet echt goed met Nutella en gezond is het zeker niet.

Picture credits: Reddit.com\/MrFlow
Picture credits: Reddit.com/MrFlow

Eten met mate

Ferrero, producent van Nutella, denkt daar wat anders over en geeft aan dat kleine porties mensen juist laten genieten van hun favoriete hazelnootpasta. Op een pot Nutella staat precies wat er in zit. Mensen maken zelf de keuze en als Nutella met mate wordt gegeten is het wel degelijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Je moet natuurlijk zelf weten wat je wel wilt eten en wat niet maar de suggestie die wordt gewekt dat Nutella niet slecht is blijft moeilijk overeind als je weet dat je eigenlijk voor meer dan 50 procent suiker zit te eten. De risico’s daarvan gaan veel verder dan alleen een potje Nutella.

Credits headerfoto: Nutella (Begin de dag met een glimlach)

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Food

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat het de Week tegen Voedselverspilling is? Ook jij kunt waarschijnlijk iets doen om minder voedsel -en geld- te verspillen.

Gadgets12.09.2024

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model