Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Mijn favoriete plek in het vliegtuig is aan het raam, en dan maakt het me echt niet uit welke rij. Ik vind het namelijk heel erg fijn om naar buiten te kunnen kijken. En meestal heb je geluk wanneer je dus een stoel kiest aan de raamkant, maar soms gebeurt het dan daar dus geen raam zit. Zoals afgelopen jaar toen ik naar Marrakech vloog. Ik koos een stoel aan de raamkant (rij 8 geloof ik) maar er zat dus niet eens een raam ter hoogte van deze rij. En soms komt het voor dat je wel een raampje in de buurt hebt, maar er net niet lekker doorheen kunt kijken omdat de vliegtuigstoelen en ramen niet gelijk lopen. Maar waarom is dat? Waarom doen luchtvaartmaatschappijen ons dit aan? Dit is waarom. YouTuber Simon Whistler van Today I found out legt het je uit.
Het draait om geld
Geld, dat is waar het uiteindelijk om draait. Wanneer een luchtvaartmaatschappij een vliegtuig bestelt, dan weten ze precies hoeveel raampjes het vliegtuig zal krijgen, maar dat zegt nog helemaal niets over hoeveel stoelen ze van plan zijn erin te plaatsen. En het liefst zijn dat zoveel mogelijk stoelen, want dan kunnen er zoveel mogelijk tickets verkocht worden en kan de luchtvaartmaatschappij zoveel mogelijk geld verdienen. De inrichting bepalen ze dus zelf, ook al krijgen ze wel aanbevelingen van de ontwerpers (die, zoals Simon vertelt, dus bijna nooit opgevolgd worden).
Wanneer je dus de volgende keer een stoel aan de raamkant kiest en niet naar buiten kan kijken – en dus ook geen mooie luchtfoto voor op Instagram kunt maken – dan weet je dat dat komt omdat er meer geld verdiend moest worden. Gelukkig is er altijd nog SeatGuru, waar je plattegronden van alle vliegtuigen kunt vinden. En soms staan daar tips bij zoals “the window seats on row 11 have no window” dus mocht je het per se op voorhang willen weten, kun je altijd deze website even checken.
Verder lezen over Reizen
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Nieuws22.08.2024
OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq
Online31.07.2024
Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt
Artificial Intelligence23.06.2024
Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Gadgets24.05.2024
Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt
Lifestyle22.05.2024