Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
In ruim een eeuw tijd is er op gebied van luchtvaart een hoop veranderd. Van het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright uit 1903 tot de hypermoderne Airbus A350 en de Boeing 787 Dreamliner anno 2016 is een gigantische sprong voorwaarts. Omdat het het vrijwel onmogelijk is om alles te weten over moderne vliegtuigen, hebben we 8 leuke feiten voor je op een rij gezet. 8 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over vliegtuigen.
1. Bliksem kan geen kwaad
De kans is best wel groot dat je ooit een keer in een vliegtuig zit dat geraakt wordt door de bliksem. Het goede nieuws is dat geen enkel probleem is. Sinds 1963 is er geen vliegtuig meer neergestort dat getroffen werd door de bliksem. Vliegtuigen worden dusdanig ontworpen dat ze honderdduizenden ampère elektriciteit kunnen weerstaan en dat is heel veel meer dan de bliksem kan veroorzaken.
2. De veiligste stoel bestaat niet
Mensen die bang zijn om te vliegen zoeken weleens naar onderzoeken waaruit blijkt wat de meest veilige stoel aan boord is, mocht het tot een crash komen. En er zijn wel onderzoeken die zeggen dat je dan de middelste stoel uit een rij van drie moet pakken omdat de impact van een crash daar het laagst is, maar uiteindelijk is een crash van zoveel factoren afhankelijk dat het helemaal niet uitmaakt.
3. Sommige vliegtuigen hebben verborgen slaapkamers voor de crew
Er zijn vliegtuigen – zoals de Boeing 787 Dreamliner – die een verborgen slaapkamer hebben. Deze is bedoeld voor de crew, die zeker op lange vluchten van 16-17 uur wel een power nap kan gebruiken. Je komt er via een verborgen trapje en de bedden zijn vrij smal, maar het is altijd nog veel beter dan opgevouwen op een vliegtuigstoel moeten slapen.
4. Waarom het donker is tijdens opstijgen en landen
Tijdens het opstijgen en landen is het altijd donker in het vliegtuig en dat heeft een speciale reden. Mocht het namelijk tot een crash komen, dan zij je ogen alvast gewend aan het donker. En daarom moeten dus ook de raampjes open zijn omdat je dan alvast iets van de omgeving kunt zien.
5. Een vliegtuig heeft maar één motor nodig
Vliegtuigen zijn uitgerust met twee motoren, maar een vliegtuig kan prima vliegen met slechts eentje. Het is alleen wel minder zuinig qua brandstof en met één motor kan dus minder ver gevlogen worden. Voor vliegtuigen die een oceaan moeten oversteken wordt berekend hoe lang zij kunnen vliegen met één motor. Zo kan de Dreamliner bijvoorbeeld 5,5 uur doen met eentje en dat is altijd genoeg om iedereen veilig aan de grond te zetten.
6. Waarom er nog steeds asbakken aan boord zijn
Roken mag natuurlijk al lang niet meer aan boord van een vliegtuig, maar er zijn nog steeds asbakken aanwezig. En dat heeft een reden: er wordt vanuit gegaan dat áls iemand dan toch zo stom is om te roken aan boord, dat ze dat dan in een wc doen en de sigaret netjes uitmaken in de asbak. Gooi je ‘m namelijk in de wc, dan kan er brand ontstaan.
7. Wat zijn die kleine gaatjes in een vliegtuigraam?
Wie goed naar een vliegtuigraam kijkt, ziet een klein gaatje. Dat zit daar om de druk te kunnen controleren. Vliegtuigramen bestaan uit drie lagen en mocht er eentje kapot gaan (de buitenste) dan is de binnenste laag daar voor de veiligheid. Dat gaatje zorgt ervoor dat de middelste laag beschermd wordt en in tact blijft tot het moment dat het nodig zou zijn.
8. Waarom eten in het vliegtuig zo smerig is
Het is soms niet te doen, het eten dat je in het vliegtuig krijgt. Maar daar kun je de kok van het eten niet echt de schuld van geven. Het komt omdat je smaak gewoon niet werkt op 10 kilometer hoogte. Onderzoek toont aan dat de droge lucht in de cabine de boosdoener is. Daaruit blijkt overigens ook dat tomatensap ineens een stuk lekkerder wordt. En dat is meteen de verklaring waarom je in een vliegtuig zoveel mensen tomatensap ziet drinken en in het dagelijks leven nooit: hoog in de lucht is dat ineens veel lekkerder.
Bron: Travel + Leisure.
Verder lezen over Reizen
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Nieuws22.08.2024
OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq
Online31.07.2024
Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt
Artificial Intelligence23.06.2024
Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Gadgets24.05.2024
Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt
Lifestyle22.05.2024