DC Business16.02.2021

​Fortinet lanceert door AI ondersteunde oplossing FortiXDR


Fortinet, wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, introduceert FortiXDR.

Deze Extended Detection & Response (XDR)-oplossing zorgt voor een bedrijfsbrede reductie van de beveiligingscomplexiteit, een snellere detectie van cyberaanvallen en gecoördineerde tegenmaatregelen.

FortiXDR zet artifical intelligence in voor het uitvoeren van alle analyses die nodig zijn om trefzeker op beveiligingsincidenten te kunnen reageren. De oplossing vormt een aanvulling op FortiEDR, het cloud-native platform voor endpointbeveiliging om de Security Fabric van organisaties en de beveiligingsdiensten van FortiGuard Labs kracht bij te zetten. Meer in het bijzonder is FortiXDR in staat om security operations (SecOps)-processen die normaliter om ervaren beveiligingsanalisten vragen volledig te automatiseren. Dit maakt het makkelijker voor organisaties om hun complete aanvalsoppervlak tegen cyberbedreigingen te beschermen.

XDR: een oplossing voor kritieke beveiligingsproblemen

Bedrijven maken normaliter gebruik van een breed scala aan beveiligingsoplossingen. Dit resulteert in een oncontroleerbare hoeveelheid beveiligingsinformatie die hen soms zelfs het zicht op cyberbedreigingen kan ontnemen. Security-teams hebben daardoor grote moeite met het detecteren en afslaan van cyberaanvallen. Volgens Gartner is 80% van alle organisaties daarom van plan om in de komende twee tot drie jaar het aantal leveranciers van beveiligingsoplossingen terug te brengen, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan.

Veel organisaties doen voor deze consolidatieslag een beroep op XDR. Gartner definieert dit als “een platform voor het detecteren van, en reageren op beveiligingsincidenten dat data van verschillende security-producten automatisch verzamelt en met elkaar in verband brengt.” XDR biedt intelligente en geautomatiseerde mogelijkheden om traditioneel losstaande security-oplossingen te verenigen tot één beveiligingssysteem.

Maar hoewel XDR-oplossingen een einde kunnen maken aan een aantal van de problemen die gepaard gaan met een complex samenspel van beveiligingsproducten van verschillende leveranciers, ligt de focus van de meeste XDR-oplossingen op het met elkaar in verband brengen van meldingen van de uiteenlopende producten. Dit vraagt nog altijd om intensieve handmatige tussenkomst door security-teams die reeds met onderbezetting kampen vanwege het prangende tekort aan beveiligingspersoneel. Zij hebben daarom een XDR-oplossing nodig die het hele proces kan automatiseren, van het detecteren tot het analyseren en verhelpen van beveiligingsincidenten.

Fortinet brengt artificial intelligence naar XDR

In tegenstelling tot andere oplossingen wordt FortiXDR van kracht voorzien door artificial intelligence in de vorm van een Dynamic Control Flow Engine waarop Fortinet octrooi heeft aangevraagd. Deze engine wordt voortdurend gevoed met bedreigingsinformatie, onderzoeksresultaten van FortiGuard Labs en de input van incidentrespons-medewerkers uit de frontlinie.

FortiXDR verzamelt eerst de uiteenlopende beveiligingsinformatie die binnen de Fortinet Security Fabric wordt uitgewisseld. Het analyseert deze gegevens en brengt die met elkaar in verband. Uit deze gegevens wordt betrouwbare informatie over beveiligingsincidenten gedestilleerd. Deze informatie wordt geanalyseerd door de AI-engine zonder de noodzaak van tussenkomst door een ervaren beveiligingsanalist om de cyberbedreiging te classificeren en de reikwijdte ervan te bepalen. FortiXDR definieert ten slotte op basis van contextuele gegevens de meest optimale tegenmaatregelen. Deze kunnen automatisch worden toegepast, zodat bevestigde incidenten snel kunnen worden verholpen.

Belangrijke voordelen van FortiXDR zijn onder meer:

  • een drastische reductie van het aantal meldingen van uiteenlopende beveiligingsoplossingen: gemiddeld minimaal 77%
  • de mogelijkheid om in een paar seconden tijd complexe taken af te handelen waarvoor experts met speciale tools minstens een halfuur nodig zouden hebben; de oplossing maakt daarmee tegelijkertijd een einde aan menselijke fouten
  • consolidatie van losstaande beveiligingsproducten om bij te dragen aan geautomatiseerde en gecoördineerde tegenmaatregelen
  • volledige automatisering van beveiligingsanalyses als oplossing voor de schaarste aan beveiligingsexperts.

Snellere detectie en incidentrespons

FortiXDR is in staat om telemetriegegevens te verwerken voor meer beveiligingsaspecten dan elke andere oplossing. Dit vergroot de kans op effectieve detectie en classificatie van cyberaanvallen. FortiXDR maakt het mogelijk om in te grijpen tijdens meer stadia van de aanvalsketen en om op meer punten tegenmaatregelen te treffen. De impact van cyberaanvallen kan daarmee effectiever worden teruggedrongen dan mogelijk is met concurrerende oplossingen. Dit alles stelt organisaties in staat om voor verbetering te zorgen van de mean time to detection (MTTD, gemiddelde tijd tot detectie) en mean time to response (MTTR, gemiddelde tijd tot reactie) en de efficiëntie van beveiligingsprocessen en -mechanismen. FortiXDR stelt organisaties daarmee in staat om de kans op potentieel verwoestende bedreigingen zoals ransomware- en phishing-aanvallen te minimaliseren. De oplossing verlicht daarnaast de werkdruk van kleinschalige security-teams.

De juiste oplossing voor organisaties van elke omvang

FortiXDR vormt een aanvulling op het brancheleidende aanbod van door AI aangestuurde Security Operations (SecOps)-oplossingen van Fortinet. Deze componenten voor incidentrespons zijn geschikt voor organisaties van elke omvang, ongeacht hun technologische expertise. De kant-en-klare beveiligingsfunctionaliteit van FortiXDR maakt de oplossing geknipt voor middelgrote tot grote ondernemingen met beperkte teams, tools en processen. Organisaties die beschikken over meer personeel, beveiligingsoplossingen en systematische processen kunnen een beroep doen op FortiSIEM voor verbeterd overzicht op de beveiligingsoplossingen van uiteenlopende leveranciers en op FortiSOAR voor orchestration van de incidentrespons. Fortinet kan organisaties van elke omvang daarmee voorzien van de juiste oplossing voor het terugdringen van de kans op beveiligingsincidenten door vroegtijdiger detectie en snellere tegenmaatregelen.

[Fotocredits © Sikov – Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Hackers

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

ABN AMRO introduceert een extra online hulpmiddel waarmee klanten kunnen controleren of ze echt een medewerker van de bank aan de lijn hebben. Het is een nieuwe functionaliteit die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande hulpmiddelen, waarmee persoonlijke voorkeuren rondom bankieren en veiligheid zijn in te stellen.

Cybercrime30.09.2024

De Gesprek Check is een extra controle-hulpmiddel van ABN AMRO

heb je echt de bank aan de telefoon?
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je TeamViewer wel kent. Het is een manier waarmee een IT-helpdesk je computer kan ‘overnemen’. Echter blijkt dat TeamViewer zelf is overgenomen, en niet op een positieve manier.

Cybercrime29.08.2024

TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Er is weer een ongewoon type phishing-campagne ontdekt volledig gericht op mobiele gebruikers, Eset Research analyseerde een ‘in the wild’ waargenomen geval gericht op klanten van een belangrijke Tsjechische bank. Deze techniek is opmerkelijk omdat het een phishingapp installeert vanaf een website van derden zonder dat de gebruiker de installatie van apps van derden hoeft toe te staan. Op Android kan dit resulteren in een stille installatie van een bijzonder soort APK, die zelfs vanuit de Google Play Store lijkt geïnstalleerd te zijn. De bedreiging was ook gericht op iPhone (iOS)-gebruikers.

Cybercrime26.08.2024

Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Experts van Kaspersky hebben bijna 25.000 gratis WiFi-spots in Parijs geanalyseerd voor de Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen. Uit hun analyse blijkt dat bijna 25 procent van deze netwerken zwakke of geen encryptie heeft, waardoor gebruikers kwetsbaar zijn voor diefstal van persoonlijke- en bankgegevens. Slechts zes procent van de netwerken maakt gebruik van het nieuwste beveiligingsprotocol WPA3.

Cybercrime29.07.2024

Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022

Verder lezen over Security

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

De gratis cursus is bedoeld om je bewuster te maken van wat er allemaal alarmbellen moet doen rinkelen in de toekomst.

Cybercrime02.10.2024

Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?