Black Friday: het jaarlijkse ‘koop maar raak’ festival dat altijd samenvalt met de drukste winkeldag van het jaar in de VS: de dag na Thanksgiving. Naast Black Friday is er ook nog Cyber Monday waar winkels online koopgrage consumenten lokken met deals, deals, deals en nog eens deals.
Er zijn dus niet alleen leuke aanbiedingen in winkeletalages en op TV, maar juist ook op Instagram, Twitter, Facebook, via SMS, WhatsApp, Messenger, per e-mail en uiteraard op het internet. Terwijl tienduizenden bedrijven om jouw aandacht vechten, liggen cybercriminelen op de loer met phishingmails en/of valse websites. Ze kunnen deze op 1.001 manieren vormgeven: van een nepaanbieding die té goed is om waar te zijn tot het continu hameren op je persoonlijke login (“Controleer je bestelling!”, “Verifieer je account!” of “Registreer nu!”).
Maar cybercriminelen (‘scammers’) zijn niet alleen in deze tijd van het jaar actief. Ze slapen en stoppen nooit, simpelweg omdat wij nooit stoppen met het uitgeven van geld en altijd op zoek zijn naar koopjes, berichten lezen, bijlagen openen en op links klikken. Kortom: cybercriminals stoppen nooit met bedriegen en nemen nooit gas terug. Scammers zijn er altijd en zullen er altijd zijn. En omdat cybercrime 24/7 aanwezig is, is het logisch dat cybersecurity ook elke minuut actief is. Of het nu gaat om Black Friday, Cyber Monday, Internationale Rokjesdag, Volle Maan of wat voor gelegenheid dan ook: voor iedere dag gelden dezelfde veiligheidsvoorschriften.
Wil je jezelf goed beschermen, maak dan van iedere dag een Black Friday en volg altijd onderstaande tips.
Webfilters (zoals die van Sophos Home) voorkomen dat je sites bezoekt die bekend staan om scams, phishing of het mailen van spam.
Wachtwoordmanagers maken, onthouden en tonen wachtwoorden voor jou en zullen je wachtwoord nooit invoeren op een phishing-sites, ongeacht hoe professioneel deze er vaak uitzien.
Scams beweren de wildste beloften en gebruiken bekende merken, vrienden en/of familie om ze geloofwaardig te laten overkomen. Wees daarom op je hoede: wanneer iets niet lijkt te kloppen, dan is dat waarschijnlijk ook zo.
Je kunt helaas nooit helemaal voorkomen dat je een scam-slachtoffer wordt. Maak er daarom een gewoonte van je bankafschriften regelmatig te controleren.
© brad pict – Adobe Stock