De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Heb je een elektrische auto, dan ben je afhankelijk van de aanwezigheid van laadpalen om ermee te kunnen rijden. In de wetenschap dat opladen een stuk langzamer gaat dan tanken, is het vooruitzicht om regelmatig te gaan staan wachten bij een tankstation tot je accu weer vol is niet erg prettig. Daarom maak je gebruik van laadpalen in de openbare ruimte terwijl je zelf bijvoorbeeld aan het werk bent of boodschappen aan het doen bent. Maar eigenlijk is het veel handiger om een laadpaal op eigen terrein te laten installeren. We bespreken vier redenen hiervoor.
Lagere tarieven
Een voorname reden om te investeren in bijvoorbeeld een handig, klein laadstation als de Wallbox laadpaal in je eigen garage of onder je eigen carport, is het feit dat je dan veel minder betaalt voor het opladen van je auto. Aan een openbare laadpaal betaal je gemiddeld twee keer zo veel als thuis, en bij een snellader nog veel meer. Daar komt dan ook nog een starttarief bovenop. Thuis gelden de tarieven die je volgens je energiecontract voor stroom betaalt. Heb je zonnepanelen, dan genereer je ook nog eens zelf een deel van de benodigde stroom en ben je nog goedkoper uit. De investering in een eigen laadpaal betaalt zich dus zeker terug.
Altijd plek
Ben je afhankelijk van openbare laadpalen, dan ben je ook afhankelijk van de beschikbaarheid daarvan. Als de parkeerplekken met laadpalen in gebruik zijn, kun jij je auto niet opladen op de locatie waar je verblijft. Zo zal je regelmatig op zoek moeten naar een parkeerplaats waar je kunt opladen, wat natuurlijk zonde van de tijd is. Als je thuis kunt opladen met behulp van de installatiedienst van een bedrijf als Laadkompas en je rijdt niet de hele accu leeg op een dag, dan hoef je je hier helemaal niet druk over te maken. Thuis is er altijd plek voor jouw auto.
Iedere ochtend een volle accu
Een bijkomend voordeel van een laadpaal aan huis, is dat je je auto kunt opladen op het moment dat je de auto doorgaans sowieso niet nodig hebt: als je slaapt. Iedere ochtend heb je dan weer een volle accu. Zo kun je weer van de volledige actieradius gebruikmaken, en in veel gevallen haal je daar het einde van de dag mee.
Veilig tegen vandalisme
Om je auto te kunnen opladen, heb je een laadkabel nodig. Die zijn goedkoop om te vervangen. Wanneer je in het openbaar je auto oplaadt, ligt die laadkabel open en bloot en kan er van alles mee gebeuren. Vandalen kunnen gemakkelijk je kabel beschadigen of lostrekken en dieven kunnen hem stelen. Daar heb je doorgaans in je eigen garage geen last van.
Alle reden dus om voor een laadpaal thuis te kiezen. De voordelen wegen immers ruim op tegen de kosten, en die kosten verdien je ook nog eens terug.
Verder lezen over Elektrische auto
Automotive20.11.2024
Rij-impressie Kia EV3 (2024): op weg naar titel Auto van het Jaar 2025?
Automotive09.11.2024
Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?
Tech in Asia14.10.2024
Kia opent fabriek in Gwangmyeong om EV-productie op te schroeven
Automotive14.10.2024
Nieuwe MINI Cooper S Electric verleidt tot meer
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Automotive07.10.2024
Dit is wat we weten van de Jaecoo J7 van Chery Automobile
Vanaf Q1 2025 ook in NederlandAutomotive30.09.2024
Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken
Automotive11.09.2024