Automotive06.03.2024

Zo’n 1.000 Xpeng-eigenaren gaan een bètatest doen


Zou jij gaan rondrijden in een auto met test software?

Apple en Android brengen bètaversies uit van nieuwe OS-versies, zodat developers alvast aan de slag kunnen hun apps te testen in een nieuw OS, en gebruikers er ook bugs en andere niet helemaal goed werkende functies uit kunnen halen. Blizzard doet hetzelfde voor alle nieuwe games die gelanceerd worden. Eerst volgt er een bètaversie waarin spelers aan de slag gaan om te kijken wat er nieuw is, en of er dingen zijn die niet goed werken. Mocht er in een van deze gevallen foutjes of bugs gevonden worden, dan geeft men dat eenvoudig door, en is er verder niet zo veel aan de hand.

Xpeng bètatest

Maar nu zijn er ook zo’n 1.000 Europese bestuurders van Xpeng-voertuigen die gaan rondrijden in een bètatest, met software die potentieel gezien (het blijft een betatest) dus nog de nodige fouten kan bevatten.

Xpeng lanceert namelijk later deze maand een grote software-update voor zijn elektrische modellen P7 en G9. Een update die de rij-ervaring aanzienlijk moet gaan verbeteren. Om belangrijke feedback van huidige klanten te verzamelen gaat het merk dus een bètatest doen. Daarvoor hebben zich duizend Europese eigenaren aangemeld. Die ontvangen allemaal de testsoftware via een over-the-air update naar hun auto. Aan de hand van de ervaringen en aanbevelingen van deze klanten wordt de software verder verbeterd en komt de definitieve update (4.4.0) later deze maand beschikbaar voor alle Europese Xpeng-eigenaren.

test software
test software

Software update

De aanstaande software-update bestaat onder andere uit de volgende verbeteringen.

 • De adaptieve cruise control (ACC) biedt meer comfort op lange afstanden door minder ongewenste vertragingen (die bijvoorbeeld door geparkeerde voertuigen langs de weg werden veroorzaakt), betere logica voor het minderen van snelheid en natuurlijker in te stellen afstanden tot de voorligger. Als de bestuurder met een stuurbeweging schakelt van LCC naar ACC, houdt de ACC nu de ingestelde snelheid vast.
 • De gevoeligheid van de bestuurdersmonitor (DSM) is nu op drie niveaus in te stellen (Laag/Normaal/Hoog), waarbij de standaardinstelling ‘Normaal’ is, waar deze voorheen standaard was ingesteld op wat nu ‘Hoog’ is.
 • De status van het verkeerslicht op de gebruikte rijbaan wordt nu bovenin het berijdersdisplay aangegeven, wat kan helpen in situaties waarin zonlicht of beperkt zicht op de verkeerslichten het lastig maken om de status ervan te zien.
 • De automatische rijbaanwisselassistent (ALC) signaleert beter wanneer het mogelijk is om automatisch van rijbaan te wisselen, en de nauwkeurigheid en timing van het accelereren na het wisselen van rijbaan zijn verbeterd.
 • De rijbaanondersteuning (LSS) maakt gebruik van de camera’s om de wegbelijning te ‘lezen’ en de bestuurder te waarschuwen als de auto de lijnen op een gevaarlijke manier nadert. De frequentie van waarschuwingen tijdens het rijden is verlaagd, zodat de berijder alleen de meest noodzakelijke en wettelijk verplichte waarschuwingen krijgt. De ingreep van het systeem bij het ongewenst verlaten van een rijstrook is verbeterd door minder heftige feedback via stuurwieltrillingen bij het overschrijden van de lijnen.
 • Het tijdig en passend accelereren of vertragen in specifieke situaties is verbeterd, zoals wanneer de voorligger van rijbaan verandert of andere voertuigen voor de auto invoegen. Daarnaast zijn de snelheid en precisie bij het gebruik van LCC in bochten geoptimaliseerd.
 • Het aantal functionele geluiden en visuele meldingen die optreden bij het gebruik van ACC, LCC en ALC is sterk verminderd, waardoor een rustigere en fijnere rijervaring ontstaat.
 • De intelligente grootlichtassistent (IHB) is nauwkeuriger in het detecteren van voor- en tegenliggers in het donker, zodat het systeem het grootlicht eerder kan uitschakelen om te voorkomen dat andere voertuigen worden verblind. Op snel- en stadswegen wordt het grootlicht automatisch uitgeschakeld wanneer tegenliggers worden gedetecteerd en automatisch weer ingeschakeld nadat de voertuigen zijn gepasseerd.
 • De audiokwaliteit bij telefoongesprekken via Bluetooth is verbeterd met een sterkere en helderdere geluidsontvangst in de auto tot gevolg.
 • De actieradius is ook weer als percentage zichtbaar; door een bug was de actieradius tijdelijk alleen in kilometers zichtbaar, maar nu kan de berijder weer kiezen tussen de resterende afstand en het resterende percentage van de accucapaciteit.
 • Als de navigatie wordt gebruikt om laadpunten te vinden, kan de berijder laadstations filteren op laadvermogen. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid bij het plannen van langere routes en optimaliseert het voorverwarmen van de accu voor snelladen.
 • Het 360 graden-camerabeeld (AVM) is verbeterd zodat berijders een beter zicht op de omgeving rond de auto hebben en parkeerschades tot een minimum worden beperkt.
 • De ontwasemingsfunctie van de klimaatcontrole is verbeterd, waardoor de ruiten sneller schoon zijn in natte en koude omstandigheden.
 • Een groot aantal functienamen en -beschrijvingen in het infotainment van de auto is herzien in het Nederlands, Deens, Zweeds en Noors om de gebruikservaring te verbeteren en meer duidelijkheid te geven.
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over China

​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Het Chinese merk Build Your Dream mag dan vooral voet aan de grond krijgen met zijn betaalbare elektrische auto’s: het merk maakt ook auto’s die niet onderdoen voor een Lamborghini. De nieuwe elektrische supercar van...

Automotive27.02.2024

​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

1984 was een belangrijk jaar voor de mensheid: toen kloonden we voor het eerst een dier. Hoewel het klonen zelf succesvol was, bleken er toch complicaties op te treden. Dolly, het gekloonde schaap, is waarschijnlijk het...

Nieuws19.01.2024

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Het gaat economisch en politiek al jaren niet lekker tussen de VS en China. Over en weer worden beschuldigingen over spionage heen en weer geslingerd. Daarnaast bestoken beide landen zich met handelsverboden, -embargo’...

mobile18.12.2023

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Overheden ontraden het gebruik van alle buitenlandse toestellen en -technologie
AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

Consumenten die wel eens shoppen op AliExpress ontvangen voortaan hun bestelde producten binnen 5 dagen als zij kiezen voor AliExpress Choice. Deze service garandeert levering binnen 5 werkdagen voor artikelen uit China...

Online02.11.2023

AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

en kondigt het 11.11 Global Shopping Festival aan
Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Honor, ooit onderdeel van Huawei, toen effe min of meer zelfstandig, daarna weer onder de Huawei vlag en sinds de handelsembargo troubles van Huawei is het weer een zelfstandig (smartphone) merk. Afgelopen weekend presen...

mobile16.10.2023

Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Net als zijn voorgangers komt hij voorlopig niet naar ons deel van de wereld
Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Je hoort het al maanden: de Chinese (elektrische) automerken zijn hard op weg de Nederlandse (en Europese) consument te veroveren. Bij mij, als ex-Mobile Cowboy, wekt dat een déjà vu op van een jaar of acht geleden. To...

Automotive03.10.2023

Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Verkoop marktaandeel blijft dit jaar nog steken onder 4 procent
Huawei en Chery komen met een ‘Tesla killer EV’, de Luxeed S7

Huawei was tot een jaar of zes geleden hard op weg naar de nummer 1 positie op de wereldwijde smartphone markt. Totdat het noodlot, in de vorm van een door spionage-angst gedreven handelsverbod, toesloeg. Daarover is al...

Automotive29.09.2023

Huawei en Chery komen met een ‘Tesla killer EV’, de Luxeed S7

​Alles wat je moet weten over het nieuwe automerk Omoda

Vaak wordt Tesla genoemd als een vrij nieuw automerk, maar dat bestaat al eeuwen als je het vergelijkt met Omoda, een Chinees automerk dat in 2022 ten tonele verscheen. Het merk zal in 2024 voet zetten in Nederland, maar...

Automotive21.08.2023

​Alles wat je moet weten over het nieuwe automerk Omoda

Verder lezen over Elektrische auto

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

dc business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

Ford heeft twee auto’s in de maak die het beide moeten gaan opnemen tegen Chinese merken, maar ook tegen Tesla. Tesla is een populair automerk en heeft elektrisch rijden op de kaart gezet, al dragen ook merken als Kia...

Automotive20.03.2024

​Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil

Autobedrijf Fisker zit in de problemen. De elektrische bolides van het merk worden 6 weken lang niet gemaakt, het geld zou op zijn. Ook kwam er recent een nogal ongemakkelijk gesprek over een review van beroemde techrevi...

Automotive19.03.2024

​Fisker zit in zwaar weer: legt productie elektrische auto’s stil

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen

Hoewel tientallen Chinese merken de automarkt volstorten met nieuwe modellen zijn er ook nieuwe merken die niet uit het land van de lange muur komen. Neem het Zuid-Koreaanse bedrijf KG. Dat kocht het eveneens Koreaanse S...

Automotive14.03.2024

​Elektrische KGM Torres EVX gooit meteen hoge ogen

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Rivian presenteert drie nieuwe elektrische auto’s: met bril

Het Amerikaanse autobedrijf Rivian heeft drie nieuwe elektrische bolides geïntroduceerd. De Tesla-concurrent komt met een elektrische SUV genaamd R2, maar ook met twee crossovers die in een lager prijssegment zitten: R3...

Automotive08.03.2024

Rivian presenteert drie nieuwe elektrische auto’s: met bril

Verder lezen over Software

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

OBI4wan, Spotler Nederland en Squeezely integreren hun operationele bedrijfsvoering en gaan verder als één organisatie onder de naam Spotler NL. Alle drie de bedrijven zijn al geruime tijd onderdeel van de Spotler Grou...

marketing06.03.2024

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

Als winkel eigenaar ben je ongetwijfeld bekend met het belang van een efficiënt kassasysteem. In dit blog gaan we dieper in op waarom een goed kassasysteem essentieel is voor iedere winkel, en we belichten de voordelen...

dc business22.02.2024

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

​4 tips om als ZZP’er professionele facturen te maken

Misschien doe je al een tijdje een job naast je werk, maar begin je daar inmiddels zoveel mee te verdienen dat het tijd is voor een inschrijving bij de KvK. En dat het tijd is voor een herkenbare huisstijl, die je dan we...

dc business14.02.2024

​4 tips om als ZZP’er professionele facturen te maken

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

Vroeger downloadden heel veel mensen illegaal hun muziek. We hadden het laatst al over Winamp dat je gebruikte om geripte of gedownloade muziek te beluisteren of te branden op je pc, maar hoe kwam je aan die muziek? Lime...

Online12.02.2024

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger gebruikten we niet Spotify, maar Winamp om muziek te luisteren op onze computer. Daar zat niet standaard muziek in, dat moest je dan eerst downloaden. En dan die skin...

Online05.02.2024

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt