Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Sommige mensen vragen zich af waarom we nu nog niet in vliegende auto’s rondzweven, maar dat ligt niet alleen aan de wetgeving die daar nog niet klaar voor is. Er moeten ook nog volop vliegende bolides worden ontwikkeld. Dat wordt ook veelvuldig gedaan, maar zoals we laatst al meldden zijn er ook veel vliegende auto’s die helaas stranden. Soms al in de conceptfase, maar soms ook al terwijl het apparaat zelf er al is en succesvol heeft gevlogen. Deze vliegende auto’s zijn nog wel in ontwikkeling en het volgen waard.
Vliegende auto-race
Australië heeft de eerste race met vliegende auto’s gehouden: dat is nog nooit ergens gebeurd. De bolides gingen de lucht in in de Australische woestijn waar twee piloten het tegen het elkaar opnamen: Zephatiali Walsh en Fabio Tishcler. Is dit het nieuwe alternatief op de Formule 1? In ieder geval waren er wel diverse namen uit de wereld bij betrokken. Het is in ieder geval nog mar het begin: de Airspeeder EXA-competitie is er een die uit meerdere races zal bestaan met meerdere voertuigen.
Lilium
Lilium is een van de bekendste vliegende auto’s. Het is de eerste volledig elektrische VTOL. Een VTOL is een belangrijk vaartuig in deze wereld, want het staat voor ‘vertical take off and landing’. Dat betekent dat het vliegtuig verticaal kan opstijgen. Je kunt je voorstellen dat dat de nodige voordelen heeft: zo kun je direct naar boven, in plaats van dat er een lange baan nodig is om op te stijgen en te landen. Het lijkt in dat opzicht dus ook wat meer op een helikopter dan op een vliegtuig. Het idee van Lilium is dat het een taxi wordt (al geldt dat eigenlijk voor de meeste zelfrijdende auto’s, want we gaan wat dat betreft in de wereld echt om naar deelauto’s) en dat hij je van Londen naar Parijs vliegt in een uurtje en van New York naar JFK in 5 minuten. Je vliegt immers zo over alle gele taxi’s op de grond in de file heen. De maximum snelheid van Lilium is 300 (!) kilometer per uur en hij kan 300 kilometer ver op één keer laden.
AeroMobil 4.0
Eén van de bekendste vliegende autobedrijven is AeroMobil. Het is een bedrijf uit Slowakije dat al meerdere vaartuigen heeft gemaakt, maar de AeroMobil 4 is het paradepaardje. Het bedrijf stelt dat er meer dan 350.000 uur aan engineering en design inzit. Deze vliegende gouden koe kan ongeveer 100 kilometer ver komen en vliegt 160 kilometer per uur. Op de weg is dat wat rustiger, namelijk 72 kilometer per uur. Kortom, echt een apparaat dat is gemaakt om te vliegen. Wanneer je hem in automodus gebruikt, gaat de vleugel handig naar binnen. Wil je weer opstijgen, dan klapt hij weer uit.
Cartivator Skydrive
Dit project is nog niet zo ver als AeroMobil, maar heeft al wel een openbare, bemande vlucht gemaakt. Het apparaat won een wedstrijd in 2014 en wist zich daarmee in de kijker te spelen van onder andere Toyota. Heel handig, want hierdoor kan hij waarschijnlijk in 2030 de lucht in. En de weg op. Dit autovliegtuig laat zich het beste vergelijken met een uit de kluiten gewassen drone en is dus heel anders dan de AeroMobil, dat meer echt een kruising is tussen een auto en een vliegtuig. Dit apparaat gaat 100 kilometer per uur in de lucht en 150 kilometer per uur op de weg.
Alauda Mk3
Er wordt veel gesproken over Alauda Mk3, een race-vliegende auto waarmee ook de eerder genoemde Airpeeder-races worden gehouden. Ze zijn voorzien van 8 elektrische motoren en 8 elektrische propellers heeft. Het is nogal een apparaat, maar hij moet ook keihard kunnen gaan. Hij kan 250 kilometer per uur halen en dat is erg snel. Geen wonder dat er ook aan veiligheid is gedacht: Er zitten sensoren in die de piloot vertellen of hij of zij te hoog of te laag vliegt. Dat scheelt het koppensnellen van het publiek. Deze vliegende auto lijkt ook iets meer op een drone, maar kan ook verticaal opstijgen. Ook interessant: de mensen achter Alauda Mk3 zitten naarstig te wachten op 6G-netwerken, want dan kan er een bandbreedte worden gehaald om de on-board computers van de verschillende vliegtuigauto’s met elkaar te laten communiceren.
Autogyro Drive
Het klinkt allemaal zo ver weg, zo’n vliegende auto, maar er is al een exemplaar dat legaal is. Dat komt omdat Autogyro Drive veel inspiratie heeft gehaald uit de wereld van helikopters. Hij kan 177 kilometer per uur vliegen en 60 kilometer per uur rijden. Maar, het is wel net alsof je een helikopter op straat ziet rijden en dat is toch echt nog even wennen. Zo gek is dat trouwens niet: het apparaat is gemaakt door Pavel Brezina, een piloot die al tientallen jaren in de luchtvaart zit.
Verder lezen over Auto
Automotive15.11.2024
De mooiste auto’s uit de geheime collectie van Alfa Romeo
Gadgets13.11.2024
Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien
Automotive09.11.2024
Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Automotive24.10.2024
De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit
Automotive23.10.2024
10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum
Automotive18.10.2024
Rivian laat je auto er als KITT van Knight Rider uitzien
Automotive14.10.2024
Nieuwe MINI Cooper S Electric verleidt tot meer
Verder lezen over Innovatie
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Gadgets20.09.2024
Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten
Verder lezen over Vliegtuig
Advertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Gaming16.08.2024
De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter
Technology05.08.2024
Schiphol test eerste Ground Power Unit op waterstof
Technology06.06.2024
Bedrijf ontwikkelt Skydeck: een bijzondere nieuwe uitbreiding voor vliegtuigen
Technology11.03.2024
Waarom ze tien jaar later opnieuw gaan zoeken naar MH370
DC Business06.03.2024
Eindhoven Airport heeft in Techonomy een nieuwe digitale partner
Online20.02.2024