Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
De winter is nog officieel nog niet ten einde, maar over enkele weken moeten de winterbandenrijders alweer gaan nadenken over de wissel naar zomerbanden. Vaak is dat het moment dat nieuwe banden aangeschaft worden. Maar, welke banden neem je dan?
Zeven geteste zomerbanden ‘onveilig’
Gelukkig hebben we de ANWB. Die voeren elk jaar de nodige bandentests uit. Dat doen ze nu voor het 50e jaar. Daarom hebben ze deze keer maar liefst 50 verschillende zomerbanden getest. Hoewel het leeuwendeel van de banden goed of ruim voldoende scoorden, bleek een derde (19) niet verder te komen dan een onvoldoende of slechte beoordeling. Zeven bandenmerken worden zelfs afgeraden om onder je auto te leggen.
De banden die het best uit de test kwamen, zijn vrijwel allemaal van de bekende merken zoals Michelin, Continental, Hankook, Bridgestone en Goodyear. Echter, elke band heeft ook wel zijn eigen voordelen. Zo scoorden drie banden van Falken, Continental en Nokian het best op droog wegdek. Op nat wegdek waren de geteste banden van Continental (maar wel en ander type) en Goodyear het beste. Ga je voor een band die lang meegaat, dan kom je volgens deze test van de ANWB uit bij de Michelin Primacy 4+ of de Continental UltraContact.
Grote verschillen
Omdat de ANWB dit jaar maar liefst 50 banden testte, zijn er grote verschillen tussen goed en slecht presterende banden ontdekt. Het grote aantal testbanden zorgde ervoor dat ook meer goedkope banden(merken) in de test meegenomen werden. De slechtste band van allemaal was de Premiorri Solazo. Je doet er goed aan die niet onder je auto te leggen. Net overigens als de DoubleCoin DC99, de Riken Road Performance, De Evergreen EH226, de Lassa Driveways, de Berlin Tyres Summre UHP 1G2 en de Rotalla Steula E-Race RH 01.
Ik moet toegeven… allemaal merken die mij in ieder geval tot vandaag nog niks zeiden. Ook de twaalf banden die met twee sterren uit de test komen, kun je volgens de ANWB maar beter links laten liggen. Hier kun je alle scores en geteste bandenmerken zien.
Populairste maat getest
Alle geteste banden hadden dezelfde, populaire, maat (205/55 R16). Die liggen standaard onder anderen op de VW Golf, Toyota Auris, Audi A3, BMWQ 1-serie, Renault Megane, Opel Astra, Hyaundai I30, Peugeot 308 en Kia C’eed. Dat betekent overigens niet dat een andere maat van een band van en bepaald merk die als goed (4 sterren) of slecht (1 ster) uit de test komt, heel veel anders zal presteren.
Verder lezen over ANWB
Automotive17.04.2024
Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]
ANWB zegt van welAutomotive11.03.2024
Tijdmachine: de praatpalen van de ANWB waren een geel berm-icoon
Gadgets25.01.2024
Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren
Gadgets24.08.2023
De ANWB wil ook af van de verzekering van de elektrische bakfiets
Gadgets21.08.2023
Een fatbike verzekeren? Niet meer bij de ANWB
Zullen andere verzekeraars ook volgen?Automotive02.03.2023
ANWB mag Wegenwacht abonnement niet verplichten bij pechhulpverzoek
De bond maakt zich volgens de rechter schuldig aan koppelverkoopAutomotive17.11.2022
Prijs voor ‘langzaam’ laden met ANWB-pas omhoog
Energieleverancier Eneco eMobility verhoogt tarievenNieuws18.07.2020