Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Stel je voor dat je het brein zou hebben van een succesvolle autocoureur. Wat zou dat betekenen voor jouw leven? Bijvoorbeeld in stressvolle situaties: wanneer je hersenen functioneren als die van een autocoureur, kun je dan anders reageren? Zou je dan in een honderdste van een seconde de juiste keuze kunnen maken?
Automerk Ford heeft er nu onderzoek naar gedaan. Aan de hand van metingen van de hersenen bij autocoureurs blijkt dat wanneer gewone bestuurders in dezelfde prestatiegerichte mindset komen als een coureur, dit de sleutel tot succes kan zijn in stressvolle situaties.
Onderzoek
Om dat te kunnen onderzoeken zijn EEG-test uitgevoerd door onderzoekers van Ford en King’s College London. Daarmee is de hersenactiviteit van professionele coureurs gemeten in een racesimulator. Uit dat onderzoek is dus gebleken dat eenvoudige hersentechnieken iedereen kan helpen om een topprestatie te leveren. En dan gaat het dus niet alleen om op het circuit, maar zeker ook daarbuiten.
Aan het onderzoek hebben bijvoorbeeld de professionele coureurs Sébastian Ogier en Andy Priaulx meegedaan. Zij namen plaats in de racesimulator om hun hersenactiviteit vast te leggen. Maar ookm gewone bestuurders werden geanalyseerd toen zij dezelfde taken uitvoerden. Sommige bestuurders deden voorafgaand aan de meting mentale oefeningen en anderen juist niet.
De resultaten
Daaruit bleek dat het brein van coureurs bij hoge snelheid en met een sterke focus tot wel 40 procent beter presteerde bij het negeren van afleidende zaken dan uw of mijn brein. Het interessante was vooral dat gewone mensen dat hogere prestatieniveau ook blijken te kunnen halen na het uitvoeren van een paar simpele mentale oefeningen.
Welke oefeningen moet je doen?
Via eenvoudige ademhalings- en meditatieoefeningen, plus een visualisatietechniek waarbij trefwoorden worden gebruikt om de uit te voeren taak te beschrijven, kunnen normale bestuurders hun concentratie- en prestatievermogen met maar liefst 50 procent verbeteren.
Coureurs zijn niet per definitie geboren met deze vaardigheden, maar kunnen ze wel inzetten op het juiste moment. Het zijn dingen die je kunt trainen, die je jezelf kunt aanleren. Mentale training blijkt dus echt te werken.
Ontwikkeling racehelm
Voor Ford is dit onderzoek nu aanleiding om een racehelm te ontwikkelen die gegevens van de hersenen van de coureur rechtstreeks kunnen doorsturen naar het begeleidende team. Het gaat niet alleen om fysieke eigenschappen zoals de vochthuishouding en de hartslag, maar met deze metingen kan ook de mentale staat van een coureur tijdens een race worden geanalyseerd en mogelijk kunnen op basis daarvan beslissingen genomen worden.
Verder lezen over Ford
Automotive08.08.2024
Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading
een nieuw Guinness WereldrecordAutomotive31.07.2024
In deze auto hoeven je handen niet aan het stuur: ook niet in Nederland
Automotive20.03.2024
Ford wil het met twee auto’s opnemen tegen Chinese makers
Automotive15.11.2023
Roadtrip met een Ford Mustang Mach-e GT naar de Algarve
Automotive27.10.2023
Ford zet rem op EV-investeringen
Dalende vraag naar EV’s maakt de fabrikant voorzichtigerAutomotive28.09.2023
Ford Blue Cruise: zonder handen aan het stuur over de Autobahn
Automotive28.08.2023
Politie ruilt Mercedes in voor Ford en BMW
Automotive01.08.2023