Stella, de eerste gezinsauto op zonne-energie van Solar Team Eindhoven heeft vandaag de Crunchie voor ‘Beste technologische ontwikkeling’ tijdens de achtste editie van de Crunchies in San Francisco gewonnen.
Ze laten hiermee een aantal grote namen, zoals Apple, SpaceX, Bitcoin en European Space Agency (ESA), achter zich. De Crunchies zijn de jaarlijkse awards uitgereikt door TechCrunch en VentureBeat.
Stella is bedacht, ontworpen en gebouwd door studenten van Technische Universiteit Eindhoven. De ontlading is groot bij de studenten van TU/e. Met het winnen van deze award onderstreept het team haar visie: de gezinsauto van de toekomst bouwen.
“We hebben een nieuwe visie op auto’s neergezet en dankzij deze prijs ontvangen we de erkenning daarvoor,” aldus Lex Hoefsloot, team manager van Stella.
“We vinden het echt ongelofelijk dat we als studententeam tussen zulke grote bedrijven staan. Het is alsof David tegen Goliath strijdt. Dat we de prijs ontvangen voor de beste technologische prestatie laat duidelijk de potentie van een auto op zonne-energie zien en hoe wij als studenten naar de toekomst kijken van mobiliteit,” aldus Roy Cobbenhagen, Technisch manager van Solar Team Eindhoven.
De studenten van de TU/e hebben in 2013 een heel nieuw concept auto bedacht en gebouwd: een elektrische gezinsauto die zijn energie direct van de zon krijgt door zonnepanelen. De auto is daarvoor ultralicht, uitzonderlijk aerodynamisch en heeft een buitengewoon efficiënte aandrijvingslijn, met motoren in de wielen, en een uitgekiend energiemanagementsysteem en minimaal batterijpakket. Bij gemiddeld gebruik in Nederland leveren de zonnepanelen van de auto 10 maanden per jaar meer energie op dan de auto verbruikt. Die extra energie kan aan het stroomnet geleverd worden. Stella is dus een gezinsauto die per saldo energie oplevert in plaats van kost.
Momenteel zijn studenten van Solar Team Eindhoven bezig met de ontwikkeling van een nieuwe zonne-auto. In juli tonen zij de volgende versie van de zonne-auto aan publiek en in oktober 2015 zullen zij opnieuw de titel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië.