Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Gezichten van mensen die in de auto zijn vastgelegd met een kentekencamera, die worden sinds 13 oktober op een automatische manier vervaagd. Vroeger werd dat altijd handmatig gedaan, maar de politie heeft nu geïnvesteerd in een systeem waarmee dat allemaal automatisch kan. Dat is niet alleen beter voor de privacy, maar het scheelt ook aanzienlijk veel uren mankracht.
ANPR-foto’s
De politie laat weten: “Foto’s die worden gemaakt van alle kentekens die een politiecamera passeren, mogen 28 dagen worden bewaard op basis van artikel 126jj Sv. In deze wet zijn privacy-regels opgenomen. Om die reden mogen er geen herkenbare personen op de foto’s staan. Door het automatisch blinderen van voorruiten wordt nog beter aan deze voorwaarde voldaan.”
Het gaat om zogeheten ANPR-foto’s: Automatic Number Plate Recognition. Nu komt daar dus nog een ‘automatic’ bij, nu die kentekenplaatkiekjes automatisch vaag worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat personen op die foto’s herkenbaar in beeld komen, maar als je een foto maakt van een auto, dan gebeurt dat nu eenmaal al snel. Nu wordt de straks de voorruit meteen vaag gemaakt door automatisering en dat is een grote plus.
Meer privacy
Het klinkt ook als een iets minder foolproof systeem, wat sowieso positief is. De politie is namelijk vorig jaar nog in verlegenheid gebracht toen aan het licht kwam dat politiecamera’s zomaar foto’s van bestuurders maakten zonder dat dat wettelijk was toegestaan. Die foto’s werden zelfs gebruikt om mensen op te sporen en in strafrechtelijk onderzoek: een kwalijke zaak, omdat de privacy hiermee in het geding is.
Het ANPR-systeem in Nederland telt 300 camera’s die de kentekens van langsrijdende auto’s controleren. Zo kan de politie op basis van het kenteken meteen zien welke bestuurder nog een flinke boete heeft openstaan. Het helpt dus zeker bij de opsporing, maar nu dus alleen van voertuigen, en niet zozeer van mensen. Een stuk beter dan hoe het eerst werkte. Niet dat je allerlei gekke dingen in de auto moet doen die de politie niet mag zien: ogen op de weg graag, maar het is niet oké om mensen zichtbaar te kieken in een systeem dat niet bedoeld is voor de opsporing van mensen.
Verder lezen over Politie
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Online12.06.2024
BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt
Social Media07.12.2023
WhatsApp-buurtpreventie: geeft dat wel echt een veiliger gevoel?
Cybercrime27.11.2023
Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?
Nieuws17.10.2023
56 kilometer te hard: 1,4 miljoen dollar boete
Jullie dachten dat de Nederlandse verkeersboetes extreem zijn?Nieuws25.09.2023
Wat zijn cashtraps en hoe herken je ze?
De politie waarschuwt ervoorNieuws08.09.2023
Interpol is 100 geworden
195 landen bestrijden samen de (internationale) misdaadCybercrime30.08.2023
Politie maakt einde aan ‘s werelds grootste botnet Qakbot
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024