10.02.2025
Automotive

Pas op voor de focusflitser: dit is wat-ie doet

By: Laura Jenny

BlogAutomotive

Leuk, een dagje Madurodam, maar het kan een duur dagje uit zijn. Niet door Madurodam zelf, dat is zeker voor het plezier dat er te beleven is prima geprijsd, maar door de focusflitser. In Den Haag is de eerste in zijn soort in Nederland geplaatst en dit is waarom je er extra voor moet oppassen.

Focusflitser

In Nederland kennen we doorgaans twee functies voor flitspalen: ze checken of je te hard rijdt en of je door rood rijdt. Daar is nu een derde functie bij, namelijk kijken of je op een smartphone in je hand hebt terwijl je rijdt. Er komen 50 van dit soort palen door het hele land en het debuut is voor Den Haag. Al moet je er niet vanuitgaan dat je weet waar ze staan: ze schijnen juist zo gemaakt te zijn dat je ze makkelijk verplaatst.

Niet elke flitspaal kan dus zomaar een focusflitser worden: het zijn wel speciale palen die van een camera zijn voorzien die ziet of iemand zijn mobiel gebruikt. Net als bij andere flitsers worden de foto’s doorgestuurd naar het CJIB. Bij het CJIB wordt er nog extra gekeken of het inderdaad klopt dat de bestuurder een mobiel apparaat in zijn of haar hand heeft, dan krijgt de kentekenhouder een boete. Helemaal nieuw is het trouwens niet: er is ook een monocam in gebruik bij de politie, waarmee er vanaf een viaduct automobilisten worden gefotografeerd met een telefoon in de hand.

Dikke boete

Die boete, die is niet mals: daar koop je zo een nieuwe smartphone voor: 430 euro mag je overmaken. Tegelijkertijd is het een goed signaal, want juist in het verkeer kan een fractie van een seconde niet opletten al te lang zijn. Je moet snel kunnen reageren en daarbij is de mobiele telefoon een te grote afleiding. En een onnodige ook: je kunt vanuit de auto via Android Auto of CarPlay gewoon met spraak een bericht opstellen en sturen, ook zal de assistent binnengekomen berichten (inclusief WhatsAppjes) aan je voorlezen.

Niet voor niets startte de overheid enkele jaren terug een campagne waarin het mensen op het hart drukt om gesprekken even af te kappen met de mededeling: ik ben even aan het rijden. Zo zorg je dat mensen weten dat je even niet reageert, waardoor ze je misschien ook even niet bestoken met berichtjes. Het is nog steeds geen overbodige luxe om zo’n berichtje even te sturen als je snel afgeleid bent. Maar het belangrijkste is om je smartphone niet vast te houden -of er op een andere manier mee bezig te zijn-: anno 2025 zou je toch wel moeten weten dat dat anders kan.

Share this post