Automotive12.10.2023

Oude EV-accu’s worden steeds minder vaak elders ingezet


Ze worden wel steeds vaker gerecycled voor de schaarse grondstoffen

Wanneer een accupakket van een EV aan het eind van zijn leven komt – volgens de meeste fabrikanten na zo’n 12 jaar – dan is die nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld als thuisaccu. Toch lijkt het gebruik daarvan af te nemen. Dat is althans wat Auto Recycling Nederland (ARN) het afgelopen jaar heeft zien gebeuren.

112 ton aan oude accu’s ingezameld

In 2022 werd in totaal ruim 112 ton aan afgedankte start- en EV-accu’s via ARN ingezameld. Daarvan heeft net iets minder dan een kwart (23%) een tweede leven gekregen, bijvoorbeeld als thuisaccu. Een jaar eerder werd nog meer dan de helft (53%) van de afgedankte accu’s opnieuw ingezet.

Dit betekent echter niet meteen dat deze afgedankte accu’s op de groeiende berg e-waste terechtkomen. Tegenwoordig worden deze accu’s namelijk ook steeds vaker gerepareerd. Dan worden de ‘versleten’ cellen vervangen door nieuwe en kan de accu prima weer gebruikt worden, bijvoorbeeld als ruilaccu, in een EV.

Steeds meer accu’s voor de recycling van nkkel en kobalt

Accu’s die echt niet meer te repareren zijn, worden ook gerecycled. Zo worden bijvoorbeeld de schaarse grondstoffen zoals nikkel en kobalt voor hergebruik uit de oude accu’s gehaald.

Terwijl het aantal accu’s dat een tweede leven kreeg in 2022 dus meer dan gehalveerd was ten opzichte van het jaar daarvoor, was in 2022 juist een flinke stijging te zien in het aantal accu’s dat gerecycled werd voor het hergebruik van grondstoffen. In 2021 was dat 47 procent van de afgedankte accu’s, en vorig jaar zelfs 77 procent.

“Afgelopen jaar is een recyclingpercentage van in totaal 69% behaald. Dit percentage ligt ruim boven de wettelijke recyclingeis van minimaal 50% van het gewicht van de lithium-ion batterijen. In 2021 lag het behaalde recyclingpercentage op 83%. Deze daling komt omdat een kleiner aandeel van de batterijen in aanmerking is gekomen voor nagenoeg volledig hergebruik in de vorm van second use”, aldus ARN.

Nog relatief weinig versleten EV-accu’s

ARN ziet ook dat het aantal versleten EV-accu’s in verhouding tot het aantal EV-accu’s dat op de Nederlandse wegen rijdt, nog zeer beperkt is. Op zich niet zo gek als je bedenkt dat de verkoop van EV’s pas sinds 2018 substantiële aantallen aanneemt en sindsdien elk jaar flink stijgt. Veel EV’s op de Nederlandse wegen zijn dus nog niet ouder dan 5 jaar en het leeuwendeel is nu tussen de 1 en 3 jaar.

Een andere ontwikkeling die ARN meldt is de verschuivende verhouding tussen het aantal afgedankte complete accupakketten van EV’s en het aantal ‘losse’ modules (accucellen). In 2022 bestond ruim driekwart van het totaal aantal inzamelingen uit modules.

Foto’s en video: ARN

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Duurzaam

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden