Verslaafd aan je smartphone klinkt lachwekkend. Het is echter een serieus onderwerp. We kennen allemaal in onze familie of vriendenkring wel iemand waarbij de telefoon bijna is vastgegroeid aan zijn of haar lichaam. Kennelijk is het iets dat we als maatschappij normaal vinden. Ons straatbeeld is compleet veranderd. Het is bijna angstig om te zien dat we allemaal (zonder uitzondering) volledig gefocust zijn op onze mobiele telefoon.
Dit kan ook niet anders als we de cijfers zien. Gemiddeld ontvangen we zo’n 65 appjes en versturen we er 30 per dag. Bij jongeren ligt dit aantal veel hoger. Wekelijks brengen we ook gemiddeld zo’n zes uur door op Facebook. Daarnaast gebruiken we natuurlijk ook massaal YouTube, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Google Maps en lezen we onze zakelijke en privé mailbox uit op onze smartphone. Communicatie is veranderd. Er is geen goed of slecht: het is een feit. De wereld is voor ons als individu vergroot en ligt letterlijk in je hand.
Persoonlijk kan ik me niet indenken hoe men “vroeger” onderling communiceerde. Dit ging toch totaal niet efficiënt? Allemaal mooi en geweldig, maar schrikbarend zijn de onlangs verschenen cijfers van TNS NIPO waarin staat dat een kwart van de automobilisten appt onderweg. Herkenbaar? Voor mij persoonlijk wel. Ook zie ik mijn medeweggebruikers veelvuldig gebruik maken van de mobiele telefoon. Wat mij opvalt zijn de vrijwel dagelijkse kop-staartbotsingen of de eenzijdige ongelukken waarbij je weer een auto in de vangrail ziet staan. Dit is volgens mij volledig te wijten aan het gebruik van de smartphone. Minister Schultz (infrastructuur en milieu) stelt dat de kans op een ongeval 25 keer groter is wanneer automobilisten achter het stuur bezig zijn met hun telefoon en start wederom een nieuwe campagne ‘aandacht op de weg’. De campagne moet automobilisten eraan herinneren de telefoon altijd op stil te zetten voor vertrek.
Volgens mij is dit een hele softe aanpak en is het een deeloplossing. Geluid of geen geluid; feit is immers dat als je 3 seconden op je mobieltje kijkt je ongeveer een voetbalveld qua afstand verder bent. Speciale parkeerplekken waar je in alle rust kunt appen heeft ook niet het gewenste effect gehaald. We moeten ons gedrag veranderen. Ga de uitdaging met jezelf maar eens aan. Leg gedurende een week je mobiele telefoon tijdens het autorijden achter in de kofferbak. Geloof me, het is moeilijk! We zijn verslaafd en willen niets missen. Dit is absoluut de manier om gewoontes te doorbreken. Gelukkig zijn we als samenleving eensgezind en blijkt uit het onderzoek dat 90% van de appers achter het stuur zelf ook wel inziet dat ze gevaarlijk bezig zijn. De mobiele telefoon hoort niet in je hand of op je knie te liggen tijdens het autorijden.
Volgens mij moeten we als samenleving dit niet willen. De mobiele telefoon in de auto is gewoon een no go area. Je moet er toch niet aan denken dat door dat ene berichtje je het leven van vele andere mensen volledig verwoest?
[Afbeelding: © Syda Productions – Fotolia.com]