Automotive29.01.2023

Met een elektrische auto op wintersport: 20 handige tips


Als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat, krijg je te maken met andere weersomstandigheden dan je in Nederland gewend bent. Dat betekent onder andere dat je winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en sneeuwkettingen in de achterbak. En dat allemaal nog naast een waslijst van zaken waar je sowieso al rekening mee moet houden. Wie met een auto met fossiele brandstof reist, hoeft zich nauwelijks druk te maken over welke route hij gaat rijden. Er zijn immers genoeg opties. Eén ding is echter zeker: op populaire dagen (helaas noemen we deze altijd de zwarte dagen, ook al liggen er meters sneeuw) krijg je te maken met flink wat verkeersdrukte. Een alternatieve (meer km’s maar door drukte wellicht sneller) route rijden zou zomaar een slimme optie kunnen zijn.

Met een elektrische auto naar de wintersport

Reis je met een elektrische auto naar de wintersport dan heb je wat meer zaken om rekening mee te houden. Dan is er het component laden en heb je te maken met de range van de auto. Daarbinnen moeten immers laadlocaties zijn en het liefst ook nog voorzien van snelladers/superchargers. Wij reden de afgelopen week met een Kia EV6 AWD naar Oostenrijk. Eindbestemming: het prachtige en hooggelegen skidorp Ischgl in Tirol. Met deze EV6 met een batterijpakket van 77.4 kW, de mogelijkheid om tot 240 kW te laden én voorzien van de optie om de batterij voor te verwarmen, is dit een ideale reisgenoot. Zeker omdat we met een volle accu ondanks de kou altijd meer dan 350 kilometer range hadden.

Bij dat laden krijg je echter te maken met een aantal bijkomende zaken die we graag voor je onder elkaar zetten en nuttig zijn om te weten als je naar de wintersport in Oostenrijk gaat. Hier geldt echter dat je goed voorbereid op pad moet gaan.

Het grootste deel van de route gaat door Duitsland

Hoewel het lijkt dat de grootste uitdagingen met een elektrische auto te vinden zijn in Oostenrijk, vind je de échte uitdaging in Duitsland. Wie verstandig is, maakt een planning voor de te rijden route. Focus je hierbij vooral op de laadstations van Ionity en FastNed, naast de mogelijkheden van Tesla Superchargers. Bij deze drie providers ben je verzekerd van de mogelijkheden om snel te laden.

Elektrisch rijden in Oostenrijk: dit moet je weten

Oostenrijk heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in een dekkend netwerk met snelladers. Volgens de laatste gegevens (november 2022) zou je langs de snelwegen maximaal 80 kilometer moeten rijden tot aan het volgende snellaadstation (hyperchargers met CCS-stekkers). Of dit inmiddels al echt zo hebben is, we zelf nog niet kunnen ervaren tijdens onze routes naar en vanuit Ischgl. De afstand vanaf de Duitse grens tot aan onze bestemming was namelijk beperkt. Wel zijn er inmiddels op meerdere plekken laadstations te vinden met een aantal snelladers.

Zo kom je na 15 kilometer voorbij de meest populaire grensovergang bij Kufstein een groot Tesla-laadpark tegen met 26 laadstations (mede geschikt voor niet-Tesla’s) en 3 kilometer verderop een Ionity laadstation met nog eens 4 snelladers.

Hoge roamingkosten, niet werkende laadpassen en extra betalen per minuut

Laadpassen en energieaanbieders blijven een onderwerp voor iedere EV-rijder en dat ga je ook in in Oostenrijk merken. Oostenrijk rekent hoge roamingkosten voor Nederlandse providers. Hierdoor werkt helaas de meerderheid van de publieke laadpalen niet. Check dit dus altijd vooraf bij het kiezen van een laadlocatie, want het voorkomt problemen en forse kosten. De beste oplossing is – indien mogelijk – een sessie (zonder laadpas) met behulp van een QR-code te starten en te betalen met je creditcard (pinpassen werken hier niet).

Waar je ook mee wordt geconfronteerd zijn forse tarieven. Dit komt omdat in Oostenrijk veel laadstations buiten het laadtarief ook nog eens op tijd gebaseerd zijn. Tarieven van 10 tot 20 cent per minuut zijn heel normaal. Laad hier nooit je EV ’s nachts op, want dat gaat je echt heel veel geld kosten. Ook de ANWB blijft zijn leden hier bijna wekelijks aan herinneren en dat is niet voor niets.

Laadpassen en handige apps

Zoals hierboven al te lezen is, zijn laadpassen een onderwerp, zowel in Duitsland (met het grootste aantal aanbieders in Europa) als in Oostenrijk. Het is daarom verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen. Aanraders zijn onder andere Shell Recharge, ANWB, E-Flux en Maingau (deze laatste is met name van belang voor Oostenrijk). Installeer ook altijd de apps van deze aanbieders die je soms snel kunnen helpen bij het vinden van een (vrij) laadstation en tevens een back-up kunnen zijn voor je laadpas.

Eindbestemming het prachtige en hooggelegen Ischgl.
Eindbestemming het prachtige en hooggelegen Ischgl.
Goed begin van de route naar Ischgl, op hoge snelheid laden bij FastNed in Hilden
Goed begin van de route naar Ischgl, op hoge snelheid laden bij FastNed in Hilden
Laden bij Tesla Supercharger, een prima optie en zeker een aanrader als de mogelijkheid er is
Laden bij Tesla Supercharger, een prima optie en zeker een aanrader als de mogelijkheid er is

Tesla biedt extra mogelijkheden, ook in Oostenrijk

Bij wijze van proef heeft Tesla in een groot deel van de West-Europese landen de eigen snelladers opengesteld voor alle elektrische auto’s. Dat betekent praktisch dat je onderweg fors wat meer laadmogelijkheden hebt om te kunnen snelladen als je een andere elektrische auto dan Tesla rijdt. Het goede nieuws is dat Tesla dit supercharger-netwerk in Oostenrijk verder aan het uitbouwen is. Wil je als niet-Tesla rijder gebruik maken van dit imposante netwerk dat moet je daarvoor eerst de app van Tesla downloaden en je volledig registreren. Doe dat vooral als je nog in Nederland bent. De app is echt inzichtelijk (en een voorbeeld voor andere energieaanbieders) en essentieel om een laadsessie te starten.

Ionity heeft op veel plaatsen langs de routes laadstations

Onze eigen ervaring is dat Ionity langs de Europese snelwegen op dit moment het beste alternatief is. Enige minpunt is wel het hoge tarief van 0,79 euro per kW. Net zoals in de rest van West-Europa is Ionity ook in Oostenrijk aanwezig met inmiddels 16 laadstations. Hier kun je altijd snelladen en vrijwel alle Nederlandse laadpassen werken hier.

Met een Maingau-account en laadpas kun je bij ruim driekwart van de overige snellaadstations terecht. Verder hebben we inmiddels zelf ondervonden dat ook de meeste snelladers wel zijn te activeren met met een van de populaire laadpassen.

Als laatste kun je soms een beetje mazzel hebben en gratis laden bij flink wat supermarkten. Aldi en Lidl bieden op meerdere plaatsen in Duitsland en Oostenrijk zelf gratis laden op 50 kWh aan. Ook andere supermarktketens hebben inmiddels altijd een paar laadpalen (al of niet betaald) staan. Aannemelijk is echter dat gratis laden niet blijvend is.

FastNed is een prima alternatief

Met meer dan 125 laadstations in Europa is FastNed de derde belangrijke aanbieder. In Duitsland is de dekking in het zuiden het grootst. Op de route naar Oostenrijk zijn het mega laadstation bij Hilden en bij Boppard prima locaties voor EV rijders richting het zuiden. FastNed hanteert een lager tarief (0,66 euro) dan Ionity en is op kosten daarom zeker een prima alternatief.

Overzicht van Ionity laadstations langs de populaire routes in en naar Oostenrijk
Overzicht van Ionity laadstations langs de populaire routes in en naar Oostenrijk
Met een Kia EV6 naar de Wintersport
Met een Kia EV6 naar de Wintersport

De Travelvalley-checklist

Ga je met de auto – al dan niet elektrisch – dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Sommige zaken zoals een Autobahn vignet zijn verplicht, of je wat extra dekens mee moet nemen dan weer niet. Daar kom je pas achter als je een paar uur vast komt te staan.

Autobahn vignet Oostenrijk: Geen sticker meer op je voorruit

Inmiddels is er naast het bekende Autobahn tolvignet (sticker) ook een digitaal tolvignet voor Oostenrijk. Dit nieuwe Autobahn vignet wordt online gekoppeld aan het kenteken van de auto. Je ontvangt daarnaast een schriftelijke bevestiging per mail met een QR-code. Het digitale Autobahn vignet heeft dezelfde geldigheidsduur en prijs als het oude sticker vignet. Het digitale Autobahn vignet voor Oostenrijk kun je eenvoudig online bestellen.

Hieronder vind je een aantal tips die handig zijn als je naar de wintersport gaat in Oostenrijk. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die specifiek zijn bestemd voor EV-rijders. Doe er je voordeel mee..

20 Tips voor een geslaagde wintersport vakantie naar Oostenrijk

  1. Regel ruim voor vertrek online het boven beschreven digitale Autobahn vignet voor Oostenrijk.
  2. Ben je van plan door München (of een andere grote stad in Duitsland) te rijden als er file staat, zorg dan ook dat je een Milieustickers hebt voor Duitsland. Ook handig online te bestellen.
  3. Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht (geen keuze).
  4. Sneeuwkettingen zijn eveneens verplicht. Hoewel je op de meeste plekken het vrijwel altijd gaat redden met winterbanden, moet je deze toch verplicht bij je hebben voor onvoorziene omstandigheden.
  5. Gevarendriehoek en hesjes zijn verplicht en inmiddels vrijwel standaard in iedere nieuwe auto aanwezig (altijd controleren).
  6. Een verbanddoos (EHBO).
  7. Een paar dekens, want je zult maar om welke reden dan ook stil komen te staan.
  8. Eten en drinken: Net als dekens. Het weer is in de winter weinig voorspelbaar, net als filevorming.
  9. Een ijskrabber is een must, een ruitenwisser is handig bij veel sneeuw
  10. Ruitensproeier vloeistof is ook onmisbaar. Vertrek altijd met een vol reservoir en kies bij voorkeur vloeistof geschikt voor -40 tot -60.
  11. Een aantal Spotify playlists: gewoon onmisbaar om de reis aangenaam te maken.

Tips specifiek voor elektrisch rijders:

  1. Bereid je reis altijd goed voor en kijk waar voor jou de meest geschikte laadlocaties zijn.
  2. Vermijd bij voorkeur de drukste dagen om te reizen.
  3. Kies de slimste route, soms kan (beperkt) omrijden echt tijdwinst opleveren.
  4. Plan (met een ruime marge) altijd van laadlocatie naar laadlocatie.
  5. Kies zoveel mogelijk snelladers en laad altijd tot minimaal 80 procent.
  6. Download de Tesla-app en kijk welke superchargers op jouw route andere automerken toestaan.
  7. Lees aandachtig onze ervaring en adviezen voor het laden in Oostenrijk.
  8. Meenemen: een reserve accu voor je smartphone. Onder alle omstandigheden wil je wel bereikbaar blijven.
  9. Meenemen: een zaklantaarn met een knipperfunctie/ Geen stroom betekent geen verlichting en je wilt indien nodig wel zichtbaar zijn.
Het allerbelangrijkste voor een veilige trip naar de sneeuw blijven winterbanden
Het allerbelangrijkste voor een veilige trip naar de sneeuw blijven winterbanden

Op wintersport met een elektrische auto: doen!

Duidelijk is dat je zonder problemen moeiteloos met een elektrische auto naar de wintersport kunt. Alles hangt af van een goede voorbereiding. De tips die we hebben gegeven hebben vooral te maken met onze eigen ervaring. Heb je een EV met een groot batterijpakket en tevens de mogelijkheid de batterij voor te verwarmen, zal je weinig last hebben van oponthoud.

Kijk heel goed voordat je vertrekt wat de weersverwachting is en waar mogelijk verkeersdrukte kan ontstaan. Er zijn echt een groot aantal alternatieve routes te bedenken voor een geslaagde wintersportvakantie in Oostenrijk. Geniet en rij verstandig!

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Travel

4 dingen om op te letten als je een bungalowtje boekt

Vroeger was het voor veel mensen steevast een keer per jaar met de familie naar Centerparcs, maar Landal is inmiddels heel groot, mede nu het samengaat met Roompot. Wil je weer lekker met je familie op pad, dan kun je kiezen voor verschillende aanbieders, maar er zijn 4 dingen waar je op moet letten bij welke bungalow je dan ook boekt.

Lifestyle28.10.2024

4 dingen om op te letten als je een bungalowtje boekt

3 tips voor een fantastische vakantie in eigen tuin 

De zomer staat weer voor de deur. De meeste mensen hebben hun vakantieplannen inmiddels al vastgelegd. Komt de vakantie dit jaar echter minder goed uit en is het niet haalbaar om erop uit te gaan? Of vind je het eigenlijk wel prima om lekker thuis te blijven? Dan is het hebben van een eigen tuin natuurlijk heerlijk!

Lifestyle22.07.2024

3 tips voor een fantastische vakantie in eigen tuin 

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

17 maart is een belangrijke dag voor Ieren: St. Patrick's Day. Morgen duiken we dieper in deze feestdag en hoe het is om deze te beleven, maar vandaag genieten we vooral van de prachtige plaatjes. St. Patrick's Day in D...

Entertainment18.03.2024

St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

In het nieuwe jaar gezellig een midweek weg met de hele familie? Of met vrienden een weekendje genieten van een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en eekhoorns voeren? Als je een huisje op een vakantiepark hebt ge...

Lifestyle03.01.2024

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat