Automotive11.01.2024

Meeste filevertraging in Den Haag, goedkoopste benzine in Den Bosch


Dat heeft de TomTom Traffic index van 2023 voor ons uitgerekend

Elk jaar maakt TomTom een overzicht van vertragingen en andere leuke en minder leuke feitjes die het bedrijf af kan leiden uit de bergen met data die de verkeersservice van TomTom verzamelt. Van de steden met de meeste vertragingen door files tot en met de steden waar auto’s het minst snel vooruit komen. En dan niet alleen voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld waar TomTom Traffic actief is.

Meeste vertraging door files in Den Haag

Als Nederlanders weten we dat filerijden voor heel veel mensen, met name in het westen en midden van ons land, een dagelijkse bezigheid is. Volgens TomTom Traffic rijd je tijdens de spits het vaakst, of langst, in de files in Den Haag. Wanneer je in die stad 230 dagen werkt en 10 kilometer van je werk woont, dan stond je in 2023 ruim 72 en een half uur in de file. Utrechtenaren verloren een kleine 71 uur met filerijden en Nijmegenaren stonden met bijna 60 en een half uur op nummer drie.

Amsterdammers komen met iets meer dan 55 uur nog goed weg. Die stad stond qua files in 2023 op de vijfde plek, net achter Rotterdam waar forenzen vorig jaar bijna 59 uur in de files stonden.

Goedkoopst rijden deed je in Den Bosch

TomTom Traffic houdt ook de prijzen van brandstof bij. Hoewel de gemiddelde autorijder die in een strook van pakweg 30 kilometer van de Belgische of Duitse grens woont, weet dat je voor de goedkoopste benzine en diesel even de grens over moet, geldt dat niet voor miljoenen andere Nederlandse automobilisten. Die konden vorig jaar volgens TomTom het voordeligst rijden in Den Bosch. Amsterdam was het duurst.

Bij die berekening wordt overigens niet alleen gekeken naar de prijs van de benzine, diesel en elektriciteit. TomTom Traffic rekent ook het verlies aan brandstof of elektriciteit mee dat veroorzaakt wordt door files en andere vertragingen. “Voor dieselauto’s was de gemiddelde autorit in 2023 14% goedkoper dan in 2022, en voor benzineauto’s 10% goedkoper. Ook extra brandstofkosten (benzine en diesel samen) die veroorzaakt worden door vertraging in het verkeer zijn afgenomen, met 5%. Toch zorgde de gemiddelde brandstofauto op jaarbasis voor €75,- extra kosten door verkeersdrukte”, aldus TomTom.

Hieronder staat de top 5 van duurste steden in Nederland. Daarbij wordt uitgegaan van de brandstofkosten voor 10.000 kilometer per jaar. Den Bosch staat, als goedkoopste stad met 1047 euro, niet op die lijst.

De vijf duurste steden van Nederland om in te rijden.
De vijf duurste steden van Nederland om in te rijden.

Extra vervuiling door verkeer

Uiteraard is ook gekeken naar de extra CO2-uitstoot die door alle vertragingen en het rijden in stadsverkeer in Nederland veroorzaakt wordt. Van alle Nederlandse steden, is een brandstofauto in Amsterdam het meest vervuilend met gemiddeld 1632 kilo CO2-uitstoot per auto. Oorzaken hiervoor kan onder andere een ongunstige infrastructuur zijn, waardoor automobilisten bijvoorbeeld veel moeten remmen en optrekken. In Leiden stoot een brandstofauto het minst uit (1475 kilo).

Jaarlijks stoot de gemiddelde brandstofauto in Nederland 1543 kilo CO₂ uit. Dat is drie kilo meer dan vorig jaar. Ter illustratie: om 1500 kilo CO₂ te compenseren, zouden 150 bomen gepland moeten worden. Ook hier is verkeer een belangrijke factor. Door opstoppingen in het verkeer stoot de gemiddelde brandstofauto per jaar 100 kilo extra CO₂ uit.

De gemiddelde CO2 uitstoot van brandstofauto`s per stad, en de extra uitstoot door verkeer.
De gemiddelde CO2 uitstoot van brandstofauto`s per stad, en de extra uitstoot door verkeer.

In Londen is fietsen altijd sneller

De index van TomTom Traffic heeft ook data over het woon-werkverkeer (10 kilometer enkele reis) in andere steden en landen. Daaruit blijkt dat je in Londen vrijwel altijd sneller bent als je op de fiets gaat. Met de auto haal je in die stad tijdens de spitsuren amper 14 kilometer per uur gemiddeld. Ofwel, met de auto ben je drie kwartier onderweg naar je werkplek, 10 kilometer verderop. Met en e-bike, maar ook met een gewone fiets, kom je veel eerder aan.

Kijkend naar de extra tijd die mensen in andere steden van deze wereld kwijt zijn voor hun woon-werkritjes (230 werkdagen, 10 kilometer enkele reis), dan komen we zelfs hier in Den Haag nog goed weg. In Dublin (Ierland) stonden forenzen vorig jaar 158 uur extra in de file, gevolgd door Lima (Peru) met 157 uur en Mexico-Stad met 152 uur.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Auto

Automerk Jaguar is niet wat het was: maar is dat slecht?

Het merk, dat je toch snel associeert met zakenmannen die veel geld te spenderen hebben, slaat duidelijk een andere weg in. Eentje waardoor je bijna zou denken dat Jaguar gehackt is.

Automotive03.12.2024

Automerk Jaguar is niet wat het was: maar is dat slecht?

Er komt een elfde Formule 1-team bij in 2026

Gezien hoe de F1 zich de laatste jaren ontwikkelt is het een heel logische keuze dat het ultra-Amerikaanse Cadillac zijn intrede doet.

Automotive26.11.2024

Er komt een elfde Formule 1-team bij in 2026

De mooiste auto’s uit de geheime collectie van Alfa Romeo

Er kunnen veel redenen zijn voor auto's om in het geheime gedeelte van het museum terecht te komen. Nieuwsgierig wat er staat? Kijk mee.

Automotive15.11.2024

De mooiste auto’s uit de geheime collectie van Alfa Romeo

Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien

Spotify lanceerde het en na een half jaar was het klaar. Doodzonde natuurlijk, maar gelukkig is er een tweede leven mogelijk voor Spotify Car Thing.

Gadgets13.11.2024

Waarom je Spotify Car Thing niet moet weggooien

Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?

Best een risico voor Abarth om de keuze te maken helemaal over te stappen naar elektrische modellen. Is de nieuwe 600e alsnog een echte Abarth?

Automotive09.11.2024

Abarth 600e: is de elektrische schorpioen zijn logo waard?

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

De Ypsilon is terug en heeft meerdere gedaantes. We reden mee met een rallyrijder in de allernieuwste Ypsilon. Echt waar, namelijk de Ypsilon Rally 4 HF.

Automotive30.10.2024

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit

De automatische noodrem waarvan steeds meer auto’s worden voorzien blijkt echt levens te redden. Ze worden steeds beter in het voorkomen van ongelukken. 

Automotive24.10.2024

De automatische noodrem op auto’s redt meer levens dan ooit

10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum

Een museum met alleen maar Alfa Romeo's, hoe groot zou dat zijn? Heel groot, zo blijkt, want in het Alfa Romeo Museum zijn honderden auto's te zien.

Automotive23.10.2024

10 mooie auto-verhalen uit het Alfa Romeo Museum

Verder lezen over Tomtom

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld, en doet onder andere samen met grote techbedrijven. Dit ‘collaborative map making’-proces brengt een nieuw businessmodel en veranderende bedrijfsprocessen met zich mee. Met RISE with SAP kan TomTom deze veranderingen sneller absorberen en de toch ambitieuze doelen realiseren.

Technology14.10.2024

TomTom werkt aan de slimste kaart ter wereld

Ook TomTom voelt de automotive crisis

TomTom was niet alleen vele jaren, en nog steeds wel, de ‘household name’ voor autonavigatie. Ongeacht welk merk navigatie je had, je noemde het waarschijnlijk ‘mijn TomTom’. Zoals mineraalwater te boek staat als...

Automotive15.04.2022

Ook TomTom voelt de automotive crisis

Vijf miljoen auto’s gebruiken TomTom assisted driving systemen

TomTom was ooit hét navigatiesysteem voor auto’s. Je zag de apparaatjes, of de afdrukken van de zuignappen, letterlijk bijna op elke autoruit zitten. Anno 2022 is TomTom nog steeds een grote speler op het gebied van n...

Automotive07.01.2022

Vijf miljoen auto’s gebruiken TomTom assisted driving systemen

​TomTom vervangt Google Maps voor Huawei

Omdat Huawei nog steeds geen zaken mag doen met Google, heeft het bedrijf een deal gesloten met TomTom om de navigatiesoftware van het Nederlandse bedrijf te gebruiken in hun smartphones. Navigatiesoftware De deal met T...

Tech in Asia23.01.2020

​TomTom vervangt Google Maps voor Huawei

​File rijden? Niet nodig! Bespaar tijd met ​TomTom Traffic​

Op zondag 27 oktober 2019 ging in Nederland de wintertijd in. Daarmee is het 's ochtends wat eerder licht en 's avonds eerder donker. En zo werken we langzaam toe naar de kortste dag van het jaar: zondag 22 december. In...

Automotive27.11.2019

​File rijden? Niet nodig! Bespaar tijd met ​TomTom Traffic​

Waarom ook TomTom een digitale transformatie nodig heeft

TomTom is een technologisch nogal vooruitstrevend bedrijf, dus als je dan gaat praten met iemand van de navigatie-reus over een digitale transformatie op Connect to Innovate denk je dat je snel uitgepraat bent. Een bedri...

Technology10.12.2018

Waarom ook TomTom een digitale transformatie nodig heeft

IFA2016: Zeven nieuwe TomTom’s, maar slechts twee ‘navi’s’

TomTom is al jaren de huishoudnaam voor navigatiesystemen. Ook als mensen een navi van een ander merk hebben noemen ze die meestal gewoon 'mijn TomTom. Een beetje zoals Spa Rood synoniem staat voor alle bruisende bronwat...

Gadgets01.09.2016

IFA2016: Zeven nieuwe TomTom’s, maar slechts twee ‘navi’s’

Navigatiesystemen zijn 'uit'; Wearables en trackers 'in'
TomTom Golfer 2, GPS-golfhorloge om je spel te verbeteren

TomTom komt met een geheel nieuw sporthorloge op de markt wat speciaal is ontworpen voor golfers. De TomTom Golfer 2 is een met GPS uitgerust horloge dat is ontwikkeld om golfers hun spel te laten verbeteren met automati...

Gadgets04.06.2016

TomTom Golfer 2, GPS-golfhorloge om je spel te verbeteren